hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.
hirdetés

 

Emberek tehetnek a pestisjárványról

Egy 1900-as glasgow-i pestisjárványt vizsgálva arra jutottak az oslói egyetem kutatói, hogy az eddig hibáztatott patkányok helyett az emberek voltak a felelősek a járvány kitöréséért, írja a BBC alapján a hvg.hu.

Glasgow-ban 1900 augusztusában tört ki ismételten a bubópestis járvány a sűrűn lakott és meglehetősen koszos Gorbals negyed bérházaiban – ez a járvány a harmadik nagy pestisjárvány része volt, amely 1855 és 1960 között zajlott világszerte, milliókkal végezve, különösen Kínában és Indiában.

A helyi hatóságok már akkor arra gyanakodtak, hogy patkánybolhák helyett emberről emberre terjedhet a betegség valamilyen vérszívó által, most pedig az oslói egyetem kutatói ugyanerre jutottak a Royal Society Open Science nevű folyóiratban publikált tanulmányukban.

A kutatók korabeli orvosi feljegyzéseket elemezve bebizonyították, hogy az új megbetegedések legnagyobb százalékban a betegekkel kapcsolatba lépőknél jelentek meg. Az első beteg egy halkereskedő nő volt az unokájával, ezután pedig azok kapták el a betegséget, akik meglátogatták őt. A betegség valószínűleg az emberi bolhák és tetvek révén terjedhetett tovább, írja a lap.

(forrás: hvg.hu)
Olvasói vélemény: 10,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink