hirdetés
2024. április. 16., kedd - Csongor.
hirdetés

 

Először nyert magyar kutatónő

Czöndör Katalin neurobiológus személyében először részesülhet magyar kutató az UNESCO és a L'Oréal nők számára létrehozott tudományos ösztöndíjának nemzetközi változatából.

Czöndör Katalin, az Eötvös Loránd Tudományegyetem Élettani és Neurobiológiai Tanszékének tanársegédje, ott végezte doktori tanulmányait, kutatási területe az idegsejt-biológia, sejt- és szövettenyésztés. Posztdoktori kutatásait jelenleg a franciaországi Bordeaux egyetemén folytatja.

"Nagyon nagy eredmény, hogy egy fiatal magyar kutató elnyerte ezt az ösztöndíjat" - mondta Bogyay Katalin, Magyarország UNESCO nagykövete az MTI-nek. Hozzátette: "Ez egyben a magyar tudománynak is fontos elismerése, amely nagyon jelentős szerepet játszik az UNESCO-ban". "Ugyanakkor ez az első alkalom, hogy az új tudományos generáció képviselőjét is díjazták" - hangsúlyozta Bogyay Katalin.  

A kutatói ösztöndíjprogramra, amelyet először 1998-ban hirdetett meg az UNESCO, olyan fiatal doktori vagy posztdoktori kutatásokat folytató nők nyújthatják be pályázatukat, akik tudományos munkájukkal az élet- vagy az anyagtudományok valamely részterületének feltárásán fáradoznak, és azt egy hazájukon kívüli, nagy presztízsű tudományos intézményben kívánják folytatni. Az egyéves program keretében olyan külföldi kapcsolatrendszert építhetnek ki a tudományos világban és olyan tapasztalatokat szerezhetnek, amelyeket utána hazájukban tudnak kamatoztatni és megosztani honfitársaikkal.

L'Oréal-UNESCO Ösztöndíj a Nőkért és a Tudományért nemzetközi pályázatán minden évben 15 fiatal tehetséges kutatót jutalmaznak a világ különböző pontjáról. Minden évben öt, kontinesenként egy, már elismert női tudóst is díjaznak. Eddig 77-en kapták meg az elismerést, közülük ketten később Nobel-díjban is részesültek. Az alapítók törekvése az, hogy a tudománnyal foglalkozó nőket minél többen megismerjék - támogatva ezzel a karrierjüket, és példát állítva az új generációk elé.

Az ünnepélyes átadásra szerda este a párizsi Sorbonne egyetemen kerül sor.

(forrás: MTI)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink