hirdetés
2024. április. 16., kedd - Csongor.
hirdetés

 

Palkovics azt üzente, elveszi a kutatóintézeteket

Élőláncot vonnak az MTA köré

Az MTA dolgozóinak fóruma február 12-re, keddre szervezett élőláncos demonstrációt az MTA épülete köré.

A szervezők kérik a résztvevőktől, hogy vigyenek magukkal egy könyvet, amely megjeleníti számukra a magyar tudományt, illetve azt, hogy mindenki "hagyja otthon a pártjelvényeket, pártzászlókat és pirotechnikai eszközöket (akkor is, ha legálisan beszerezhető)". A politikai pártok képviselőit pedig arra kérik, hogy amennyiben kilátogatnak, azt magánszemélyként tegyék. A demonstráció kedd délután egy és négy között lesz.

Az esemény előzménye, hogy bár Gulyás Gergely a pénteki kormányinfón az Index kérdésére azt állította, hogy az MTA intézményhálózatát nem akarják átalakítani, a lap birtokába került annak a Palkovics Lászlótól származó tájékoztatónak az összefoglalója, mely ennek éppen az ellenkezőjét taglalja. Az Intézethálózatot el kell szakítani az MTA vezetésétől, a köztestülettől, önállóvá kell tenni. Az MTA köztestület semmilyen közvetlen befolyással nem lehet a rendszer működésére – üzente Palkovics László IT-miniszter az MTA kutatóintézeti vezetőinek. Ez azt is jelenti, hogy Palkovics szembemegy saját korábbi ígéretével, és teljesen elvenné a Magyar Tudományos Akadémiától az összes kutatóintézetet.

Egyet kikötött ismételten: az MTA köztestület semmilyen közvetlen befolyással nem lehet a rendszer működésére, annak függetlenné kell válnia, ahogy az MTA főtitkára és a titkársága sem irányít, felügyel többé. A levél egy Palkoviccsal folytatott telefonbeszélgetés részletes leirata, melyet a miniszter egy természettudományos kutatóintézeti vezetővel folytatott az elmúlt napokban. A telefonbeszélgetésben Palkovics a többi akadémiai kutatóintézeti vezetőnek üzent rajta keresztül, azt kommunikálva, hogy nincs értelme az ellenállásnak.

(Újabb, de kapcsolódó fejlemény: pénteken a Lendület Kutatócsoportok vezetői személyesen Orbán Viktorhoz fordultak, hogy függessze fel Palkovics átalakítási terveit.) A beszélgetés szerint Palkovics László az akadémikusok felé úgy pozicionálja magát, mint aki valójában az MTA érdekeit védi a kormányon belül. Azt állítja, hogy a kormányban ő a legjobb barátja az MTA-nak, és a többiekkel szemben nagyon nehéz megvédenie.

A miniszter a korábbiakhoz hasonlóan most is azt hangsúlyozta: az MTA hibája, hogy nem keresi a megegyezést, nem lehet velük érdemben tárgyalni, politizálnak, ami miatt „a CEU-ra hasonlít a helyzet”. Azt hadüzenetnek tekinti a kormány, hogy sorosista rendezvény volt az egyik MTA kutatóközpontban – utalt Palkovics a MTA Humán Tudományok Házában tartott dolgozói fórumra, lesorosistázva az ott mások mellett megszólaló, ellenzékibb hangvételű Stádium 28 Kör akadémikusait.

(forrás: Index)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink