hirdetés
2024. április. 20., szombat - Tivadar.
hirdetés

 

Tudomány

Életmeghosszabbító szer

A rapamicin nevű kilökődés elleni szer, amelyet egykor a Streptomyces hygroscopicus gombatörzsből azonosítottak egy Húsvét-szigetről (Rapa Nui) származó talajmintából, meghosszabbítja az idősebb egerek életét is – közölték amerikai kutatók a Nature internetes kiadásában szerdán.

A tanulmány szerzői, közöttük David Harrison, az egyesült államokbeli Maine szövetségi államban működő Jackson Laboratory és Randy Strong, a texasi egyetem munkatársai kimutatták, hogy a rapamicin növeli az idős egerek élettartamát. A rapamicin tehát az első gyógyszer, amely képes emlősök életét meghosszabbítani.

A kutatók a rapamicint táplálékkiegészítőként adták 20 hónapnál öregebb egereknek – ez az embernél 60 éves kornak felel meg – és összehasonlították az élettartamukat a normálisan táplált, ugyanolyan korú egerekével.

A rapamicines kezelés a hím egerek életkorát átlagosan 9, a nőstényekét pedig 13 százalékkal növelte meg a nem kezelt egerekéhez képest. A szer az egerek maximális életkorát (az az életkor, amelyet a leghosszabb ideig elő egyedek 10 százaléka elér) a nőstényeknél 1094 napról 1245 napra, a hímeknél pedig 1078 napról 1179 napra emelte.

Egy másik tanulmány keretében az egereket már kilenc hónapos koruktól fogva kezelték, és máris tapasztalható a várható élettartamuk növekedése.

Matt Kaeberlein és Brian Kennedy, a seattle-i Washington Egyetem munkatársai azonban óva intik az egészséges embereket a kísértéstől, hogy rapamicin segítségével próbáljanak meg lassabban öregedni. A vegyület immunszuppresszív – a szervezet normális vagy kóros immunreakcióit gátló – hatása ugyanis óvatosságra int. A rapamicint transzplantáción átesett betegeknek írják fel, az átültetett szervek kilökődésének megakadályozására.

A felfedezés ugyanakkor segíthet a rapamicinhez hasonló, de káros mellékhatásaitól megfosztott szerek kidolgozásában.

A szer késlelteti ugyan a halált, de az egerek boncolása során kiderült, hogy nem módosítja a halálokokat. A tanulmány szerzői szerint a vegyület lassíthatja a rák kifejlődését és az öregedési mechanizmusokat, illetve mindkettőt egyszerre.

A rapamicin az eddigi ismeretek szerint a gerinctelenek öregedésében szerepet játszó, TOR (Target Of Rapamycin) nevű fehérje funkcióját csökkenti. A TOR gátlásával már sikerült az élesztő, a fonalféreg és a muslica élettartamát meghosszabbítani, ám most első ízben figyelték meg ezt a hatást emlősöknél.

MTI

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink