hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.
hirdetés

 

Egyre bonyolultabb feladatok elvégzésére képes a robotápoló

A robotápoló kórházi köntösbe tud öltöztetni egy próbababát, pedig a flexibilis tárgyakat a robotok nehezen tudják kezelni, írja a Dívány.

A kétkarú robot képes megfogni az összehajtott kórházi köntöst, és felöltöztetni egy ágyon fekvő orvosi próbababát. A technológia még nem áll készen az embereken való használatra, de fontos kísérleti lépést jelent a kórházi robotápolók bevezetése felé.

Fan Zhang és Yiannis Demiris a londoni Imperial College-ben olyan forgatókönyv szerint tesztelték robotjukat, amely nagyon hasonlít az Egyesült Államok egészségügyi ellátásában gyakori vizsgafeladatok egyikéhez, amelyben a gyakornok nővérnek nyitott hátú köpenyt kell a gyenge vagy lebénult karú személyre öltenie. Ember helyett azonban egy orvosi képzésre tervezett próbababát használtak.

A hajlékony tárgyakkal, például egy köntössel, rendkívül nehéz a robotoknak dolgozni, mivel azok alakja és mérete könnyen változik attól függően, hogy hogyan vannak épp leterítve. Az új, jól működő módszer lényege az, hogy ahelyett, hogy a teljes ruhát követni próbálná, a robot csak azokra a kulcsfontosságú pontokra összpontosít, amelyeket meg kell értenie, és kezelnie kell.

A tervezőpáros először betanította a robot mesterségesintelligencia-vezérlőrendszerét a probléma számítógépes szimulációjával, mielőtt bármilyen fizikai kísérletet végrehajtottak volna. A kiképzést követően a robot az esetek 90,5 százalékában sikeresen felöltöztette a szimulált pácienst. – írja a New Scientist nyomán a Dívány.

(forrás: Dívány)

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink