hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.
hirdetés

 

Egy újonnan felfedezett hormonkomplex, a fabkin áll a cukorbetegség hátterében

A Harvard Egyetem egyik intézetének kutatói a Nature folyóiratban megjelent cikkükben egy olyan hormonkomplexet írtak le, mely igen fontos szerepet játszik mind az az 1-es, mind a 2-es típusú cukorbetegség patogenezisében.

A fabkin nevű hormon abnormálisan magas szintje mutatható ki a cukorbetegségben szenvedő betegek véréből. A mostani vizsgálatban a kutatók felfedezték, hogy a fabkin aktivitásának gátlásával állati modellszervezetekben mindkét típusú cukorbetegség kialakulása megakadályozható, sőt, a már súlyosan elhízott, cukorbeteg egerek állapota is normalizálódott.

A fabkin felfedezésére eddig azért nem került sor, mert ez nem egy egyszerű hormon, hanem egy hormonkomplex, melynek része a zsírsavkötő fehérje 4 (FABP4), az adenozin-kináz (ADK) és a nukleozid-difoszfát kináz (NDPK). A fabkin a sejteken kívüli, energiatermeléssel kapcsolatos jelátviteli rendszert regulálja, így például a hasnyálmirigy béta-sejtjeinek aktivitását is vezérli.

A hormonkomplex kulcsfontosságú lehet a jövőben a diabétesz kezelésére fejlesztett hatóanyagok létrehozása, kiválasztása során.

Forrás: Gökhan Hotamisligil, A hormone complex of FABP4 and nucleoside kinases regulates islet function, Nature (2021).

Forrás: 123rf-archív
Forrás: 123rf-archív

(forrás: MedicalOnline)

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink