hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.
hirdetés

 

Egy új mikroszerv és a védőoltások

Új anatómiai struktúrát azonosított kutatók egy csoportja az immunrendszeren belül. A meghökkentő felfedezés a szakértők szerint újfajta, modern vakcinák kifejlesztéséhez vezethet, közölte az Origo.

Az ausztráliai Garvan Institute of Medical Research intézet munkatársainak azt sikerült kiderítenie, a szervezet mely részén emlékszik az immunrendszer a korábbi fertőzésekre és oltásokra – valamint az immunsejtek hol gyülekeznek, hogy egy korábban már ismert fenyegetésre erőteljesen és effektíven reagálhassanak.

A keresett struktúra megtalálását nagyfelbontású háromdimenziós mikroszkóp tette lehetővé, a kutatóeszközzel élő állatok testének működését tanulmányozták és vették filmre. Mint kiderült, a szervezetben a megfigyelt szerkezet – amely különböző immunsejtek sokaságából áll össze – nem random, hanem nagyon is „jól átgondolt” módon van pozícionálva, így villámgyorsan reagálhat a fertőzésekre és hamar szembeszállhat a testet támadó, már ismert kórokozókkal.

Egészen döbbenetes, hogy mi tudósok már több mint háromszáz éve tanulmányozzuk a test szöveteit mikroszkópokkal, és mégis, még mindig ennyi titok rejtőzik bennünk – mondta Tri Phan professzor, a Nature Communications című rangos tudományos magazinban megjelent publikáció egyik szerzője.

A kutatók először élő egereket vizsgálva vették észre az érdekes képződményt; a nyirokcsomókon futott végig, lapos és vékony volt. E dinamikus struktúra azonban nem mindig volt jelen, csak akkor bukkant fel, ha a rágcsálókat korábban már megbetegítő kórokozók indítottak támadást. Hamar kiderült, hogy e tulajdonság nem csak a kicsiny állatokra jellemző, emberi páciensek nyirokcsomóin is ráleltek a szerkezetre, amelyet SPF-nek (angolul subcapsular proliferative foci) kereszteltek el.

A korszerű technika segítségével a kutatók többféle immunsejtet is megfigyeltek az SPF belsejében. Ezek közül kitüntetett szerepe van a B-sejteknek (vagy B-limfocitáknak), amik az immunrendszer memóriáját testesítik meg, vagyis tartalmazzák azokat az információkat, hogy miként érdemes megtámadni és megsemmisíteni a szervezet számára már ismert kórokozókat. A többi immunsejt segítőként végzi a munkáját.

Ugyancsak fontos része a felfedezésnek a B-sejtek plazmasejtekké való átalakulásának megfigyelése. A plazmasejtek kulcsszerepet töltenek be az infekció elleni küzdelemben, mivel antitesteket termelnek. Az antitestek felismerik az idegen fehérjéket, mikroorganizmusokat és méreganyagokat, hozzájuk kötődnek, majd semlegesítik vagy elpusztítják őket.

Most először sikerült kimutatni, hogy a B-sejtek az SPF nevű mikroszervben változnak tömegesen plazmasejtekké. Az SPF elhelyezkedése nagyon is logikus, hiszen ott várakozik, ahol a baktérium korábban belépett a testbe, így helyben állítja elő azokat az anyagokat, amik a fertőzés villámgyors leküzdéséhez nélkülözhetetlenek. A felfedezés újfajta, modern vakcinák kifejlesztését teheti lehetővé.

A teljes cikk

(forrás: origo)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink