hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.
hirdetés

 

Egészségmegőrző hatású a nyugodt éjszaka

A sejtek DNS javító mechanizmusa jellemzően alvás közben hatékonyabban korrigálja a sejtekben a másolási hibákat, írja a Népszava.

Az óraigazítás jelentőst stresszt okoz a szervezetnek – derült ki Valentyin Pokrovszkij akadémikus korábbi kutatásából. Amikor Oroszországban 1981-ben először vezették be a nyári időszámítást, az átállás napján átlagosan 7 százalékkal több hívás érkezett a mentőszolgálathoz a szív- és érrendszerbetegségben szenvedők rosszullétei miatt. A tudós szerint a legveszélyesebb az óraállítást követő 14-15. nap, amikor a szokásoshoz képest 17 százalékkal többen igényelnek sürgősségi ellátást. Van, akinek egy hónapig is kellemetlenséget, stresszes állapotot okozhat az átállás.

A szervezetben a sejtek órája ad megfelelő ritmust az immunrendszernek ahhoz, hogy az minél sikeresebben reagáljon a környezet változásaira. Nem régi tapasztalat, hogy a gyulladásos betegségek, mint például a metabolikus szindróma: az elhízás, a cukorbetegség, a magasvérnyomás, az emelkedett vérzsírszint és a rák kialakulása főleg olyanoknál fordul elő, akik folyamatosan zavarják a belső órájukat, például rendszertelenül kelnek, fekszenek.

Szakemberek szerint a sejtek DNS javító mechanizmusa jellemzően éjszaka, alvás közben hatékonyabban korrigálja a sejtekben a másolási hibákat. Ezt például azt kutatva vizsgálták az orvosok, hogy miért nagyobb az emlőrák előfordulásának valószínűsége a több műszakban dolgozó nőknél. Azt tapasztalták, hogy a 30 éven át éjszakai műszakban dolgozó nővérek körében másfélszer magasabb volt az ilyen daganat előfordulási gyakorisága, mint a kizárólag nappalos kolléganőiknél. A DNS javító mechanizmusok gyakran összefüggésben állnak az úgynevezett "alváshormon", a melatonin termelődésével, közli a lap.

(forrás: Népszava Online)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink