hirdetés
2024. április. 25., csütörtök - Márk.
hirdetés

 

Dupla szálú RNS lehet az Alzheimer-kór kialakulásának új biomarkere

A San Antonio székhelyű University of Texas kutatócsoportja a Science Advances folyóiratban megjelent cikkében arról számolt be, hogy egy vírusos fertőzésekhez hasonló “gyulladásos trigger” lehet az Alzheimer-kór megbízható biomarkere.

Vizsgálataik során a kutatók azt figyelték meg, hogy az egyaránt a tau-fehérjék felhalmozódásával járó progresszív szupranukleáris parézisben (PSP-ben) és az Alzheimer-kórban szenvedő betegeknél is olyan gének vannak jelen, amelyek a genomban helyet változtatnak, vagy a genom más pontjaira másolják át magukat. Ezt a “génugrást” kétszálú RNS molekulák megemelkedett szintje kíséri, ami a PSP-ben vagy Alzheimer-kórban elhunyt betegek asztrocitáiból is kimutatható.

Az “ugró gének” hipotézisét a kutatók ecetmuslica és egér modelleken is tesztelték, és jelenleg egy fázis II humán klinikai vizsgálatban Alzheimer-kóros betegeken vizsgálják. A felfedezés új fejezetet jelenthet az asztrocitákkal kapcsolatos ismeretek bővítésében.

Forrás: Elizabeth Ochoa et al, Pathogenic tau–induced transposable element–derived dsRNA drives neuroinflammation, Science Advances (2023).

Gerd Altmann képe a Pixabay-en
Gerd Altmann képe a Pixabay-en

(forrás: MedicalOnline)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink