hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.
hirdetés

 

Dr. Birkner Zoltán az NKFI vezetője

Július elsejétől dr. Birkner Zoltán a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal (NKFIH) miniszterelnök által kinevezett vezetője, derül ki a hivatal most kiküldött, júliusi hírleveléből.

A Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal (NKFIH) felelős vezetője az elnök, akit a miniszterelnök nevez ki és ment fel. A kinevezés időtartama 5 év, ugyanaz a személy legfeljebb két alkalommal nevezhető ki. Kutatás-fejlesztési és innovációs ügyekben az elnök képviseli a Hivatalt a Kormány és az Országgyűlés előtt, valamint ellátja a kutatás-fejlesztési és innovációs ügyek nemzetközi szervezetek előtti kormányzati képviseletét. Az elnök felelős az NKFI Alap éves programstratégiájának elkészítéséért és az abban meghatározott célok és feladatok magas színvonalú megvalósításáért.

A miniszterelnök 101/2018. (VII. 23.) ME határozata szerint Orbán Viktor miniszterelnök a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal elnökévé nevezte ki dr. Birkner Zoltánt 2018. július 1-jei hatállyal, 5 éves időtartamra.

Dr. Birkner Zoltán szakmai életútjának meghatározó részét képezik a felsőoktatásban egyetemi oktatóként és oktatásszervezőként, a tudományos életben az innovációmenedzsment kutatójaként, valamint a vállalkozói szférában szervezet- és üzletfejlesztéssel, ipari kutatási, termékfejlesztési projektek elősegítésével foglalkozó menedzserként szerzett tapasztalatok.

A Pannon Egyetem Nagykanizsai Kampuszának igazgatójaként legfőbb küldetésének tekintette a fejlődést elősegítő, stabil gazdálkodást biztosító, új piaci lehetőségeket teremtő ipari, vállalati kapcsolatok kialakítását, a közös oktatási és kutatási programok létrehozását a régióban. Az innovációs képesség fejlesztése téma vezetőjeként részese volt a Nagykanizsa fejlődését jelentős mértékben meghatározó stratégiai program kidolgozásának. Személyes kezdeményezésére 2014-ben létrejött a Soós Ernő Víztechnológiai Kutató-Fejlesztő Központ, amely a magyar középvárosok, kkv-k és egyetemek sikeres innovációs együttműködésének egyik legjobb gyakorlata.

A Nemzeti Intelligens Szakosodási Stratégia (S3) Zala megyei előkészítő csoportjának vezetőjeként 2014-ben sikeresen megszólította és integrálta a régiós vállalatvezetőket, közvetítő cégek menedzsmentjét, közigazgatási és oktatási intézmények meghatározó szereplőit. Aktivitásának köszönhetően az elfogadásra került országos S3 stratégiába beépült számos Zala megyei javaslat.

Pályafutását végigkíséri a régiós határmenti és határokon átívelő – elsősorban horvát, szlovén és osztrák – gazdasági, tudományos és szakmai együttműködéseket elősegítő nemzetközi programokban való aktív részvétel. A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara Innovációs Kollégiumának tagja 2017-től.

 További részletek a hírlevélből kattintható, július 27-re datált cikkben

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink