hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.
hirdetés

 

Dohányzó apák gyermekeinél nagyobb a tüdőbetegség kockázata

A gyermekeknél sokkal nagyobb valószínűséggel alakul ki asztma, ha apjuk felnőttkorában dohányfüstnek volt kitéve – írja az Index.

A European Respiratory Journal című szakfolyóiratban közzétett tanulmány bizonyítékot szolgáltat a „transzgenerációs hatás” meglétére, amelynek során a dohányzás károsíthatja a két generációval később születettek egészségét.

Egy ausztrál, brit és Srí Lanka-i kutatókból álló csapat megállapította, hogy az asztma kialakulásának kockázata 59 százalékkal magasabb azoknál a gyermekeknél, akiknek apja gyermekkorában passzív dohányzásnak volt kitéve, mint azoknál a gyermekeknél, akiknek az apja nem volt passzív dohányos. A kockázat még magasabb, 72 százalékos volt abban az esetben, ha az apák ki voltak téve a passzív dohányzásnak, és később maguk is dohányoztak.

Dinh Bui társszerző elmondta, eredményeik azt mutatják, hogy a dohányzás okozta károk nemcsak a dohányosokra, hanem gyermekeikre és unokáikra is hatással vannak. Szerinte a következtetéseiket figyelembe véve a férfiaknak lehetőség szerint igyekezniük kellene elkerülni a dohányzást, hogy csökkentsék annak kockázatát, hogy saját fiaik vagy utódaik egészségét károsan befolyásolják. Ez a kutatás azt mutatja, hogy a dohányzás negatív hatásai generációkon átívelhetnek – írja a The Guardian nyomán az Index.

(forrás: Index)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink