hirdetés
2024. április. 25., csütörtök - Márk.
hirdetés

 

Demencia kockázatát prognosztizáló modellt fejlesztettek ki Kínában

A kínai Shenzen Mental Health Centre kutatói a JAMA Network Open folyóiratban megjelent publikációjukban egy olyan kockázat-előrejelző tesztet mutattak be, amely hatékonyan képes prognosztizálni a demencia kialakulásának 5, 9 és 13 éven belüli bekövetkezésének esélyét.

A több mint félmillió beteg kórlapjainak felhasználásával készült kutatás során a demencia kialakulásában jelentős szerepet játszó kockázati tényezőket azonosítottak, majd ezeknek a faktoroknak a kombinációja alapján készítettek egy regressziós modellt. A modell figyelembe vette a nemek közötti eltéréseket, az etnikai és genetikai különbségeket is, valamint a protektív tényezőket.

A kutatás eredményei szerint a demencia kockázatának egyéni előrejelzésére a kockázati pontszámokon alapuló modell a jövőben jól használható lehet. Segíthet a kockázati profil meghatározásában, ezen felül pedig útmutatást adhat a demencia megelőzésére vagy késleltetésére irányuló intézkedésekhez.

Forrás: Lina Ren et al, Development of a Clinical Risk Score Prediction Tool for 5-, 9-, and 13-Year Risk of Dementia, JAMA Network Open (2022).

Fotó: MedicalOnline-archív
Fotó: MedicalOnline-archív

(forrás: MedicalOnline)

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink