hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.
hirdetés

 

Csupa méreg az élet

A szintetikus vegyi anyagok egészségkárosító hatásának veszélyeire figyelmeztet az ENSZ egy friss tanulmánya.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) és az ENSZ Környezetvédelmi Programjának (UNEP) közös tanulmánya az eddigi legátfogóbb, ami az emberi hormonrendszerre nézve káros anyagokról, az úgynevezett EDC-kről készült.

A szerzők sürgetik, hogy készüljenek további elemzések a szóban forgó anyagokról - amelyeket széles körben használnak a háztartásokban és számtalan ipari termékben is megtalálhatók - annak érdekében, hogy teljességgel kiderüljön az összefüggés az EDC-k és a különféle betegségek és rendellenességek között.

Az emberi hormonrendszerre káros anyagok megtalálhatók a természetben is, szintetikus fajtái jelen vannak a rovarirtó szerekben, az elektronikus eszközökben, a kozmetikai és higiéniás termékekben, játékokban, valamint adalékanyagként megtalálhatók élelmiszerekben és gyógyszerekben is.

A tanulmány felhívja a figyelmet az EDC-anyagok és az egészségi problémák közötti összefüggésekre, köztük annak a lehetőségére, hogy a szintetikus vegyi anyagok esetleg hozzájárulnak le nem szállt here kifejlődéséhez, mellrák kialakulásához, az idegrendszer fejlődési problémáihoz, hiperaktivitáshoz, figyelemzavarhoz és nyirokmirigyrák kialakulásához.

A több mint kétéves kutatás eredményei nyomán a héten közzétett, A tudomány állása az emberi hormonrendszerre nézve károsító anyagokról című tanulmány szerint "feltételezhető, hogy a rovarirtókban lévő ftalátok, a biszfenol-A és más anyagok károsítják a nők termékenységét, növelik a gyermekkori betegségek, köztük a leukémia lehetőségét". A szakemberek aggodalmuknak adtak hangot a biszfenol-A jelenléte miatt a mindennapokban - például a konzervdobozok, napszemüvegek anyagában -, ami károsíthatja az emberi szervezet fejlődését, növekedését. Hasonló fenntartásukat fejezték ki a hormonrendszert károsító anyagok állatvilágra gyakorolt hatásai miatt is.

A tíz évvel korábbi hasonló jelentés csak "gyenge bizonyítékokat" talált arra, hogy ezek a vegyi anyagok hatással vannak az emberi szervezetre. A legutóbbi kutatás rámutat arra, hogy a közösségek világszerte ki vannak téve az EDC-knek és az azokkal összefüggő kockázatnak - idézte a jelentés Maria Neirát, a WHO közegészségügyi és környezeti igazgatóját.

(forrás: MTI)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink