hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.
hirdetés

 

Csak tekernek, de nem viselnek védősisakot

A gyermekkori kerékpárbaleset áldozatainak mindössze 11 százaléka visel védősisakot a baleset pillanatában – hozták nyilvánosságra az Amerikai Gyermekgyógyász Társaság orlandói kongresszusára benyújtott előadás-kivonatban.

Különösen a 12 évesnél idősebbek és a rossz szociális helyzetben lévő kisebbségi gyermekek körében volt nagy azok aránya, akik védősisak nélkül ültek a nyeregbe.

Az Egyesült Államok prevenciós szolgálatának (CDC, Centers for Disease Control and Prevention) adatai szerint körülbelül 33 millió gyermek megközelítőleg 10 milliárd órát kerékpározik évente. Ezzel együtt a kerékpárbalesetek és az ezekhez kapcsolódó fejsérülések évente körülbelül 150 ezer sürgősségi osztályos vizitet tesznek szükségessé és közel 400 gyermek halálát okozzák.

Az „Etnikai és szocioökonómiai különbségek a sisakviselésben kerékpárbalesetek kapcsán” című előadás szerzői Los Angeles régiójából dolgozták fel az összes gyermekkori kerékpárbaleset adatait 2006 és 2011 között. Az alábbi adatokat gyűjtötték: védősisak viselése, nem, életkor, biztosítottsági státusz és etnikai hovatartozás. Külön elemzésben foglalkoztak azzal, hogy a sisakviseléshez milyen arányban kapcsolódott sürgősségi műtét, morbiditás és mortalitás, illetve mennyi volt a kórházi tartózkodás időtartama.

Az adatok szerint az adott periódusban 1248 gyermek szenvedett el balesetet kerékpározás közben. A gyermekek medián életkora 13 év, a fiúk aránya 64 százalék volt. Összességében az áldozatok 11,3 százaléka viselt védősisakot a fejét a baleset pillanatában, ezen belül a fehér bőrú gyermekek 35,2 százaléka, az ázsiai származásúak 7 százaléka, a fekete bőrűek 6 százaléka és a spanyol ajkúak 4 százaléka. A kutatók a biztosítási státuszban is alapvető különbségeket figyeltek meg: a sisakviselő áldozatok 15,2 százaléka rendelkezett privát biztosítással, 7,6 százaléka pedig állami egészségbiztosítással. A 12 évesnél idősebbek között nagyobb volt azok aránya, akik védősisak nélkül kerékpároztak.

Összességében a kerékpárbalesetet szenvedett gyermekek 5,9 százaléka szorult sürgősségi műtétre, és a gyermekek 34,1 százalékának képességei tértek vissza a sérülés előtti szintre. A halálozási arány 0,7 százalékénak adódott. A kilenc halálos áldozat közül nyolcan nem viseltek védősisakot.

„Vizsgálatunk arra világít rá, hogy a korábbinál nagyobb erőfeszítéseket kell tennünk a kisebbségi etnikai csoportokban, a 12 évesnél idősebbek körében, illetve a hátrányos helyzetű rétegekben, ha érvényt akarunk szerezni a Los Angeles megyében működő kerékpár-biztonsági programok célkitűzéseinek” – hangsúlyozza a szerző, dr. Veronica F. Sullins.

Az etnikai és szocioökonómiai egyenlőtlenségeket feltáró regionális vizsgálatok segítséget nyújthatnak az adott közösségen belül különösképpen veszélyeztetettek azonosításához, ami lehetővé teszi, hogy a közösségek hatékonyabban használják ki a rendelkezésükre álló forrásokat. „A gyermekek és a serdülők körében a legnagyobb a véletlen sérülések aránya, ezért ennek a területnek prioritást kell kapnia a sérülésprevenciós programokban is” – teszi hozzá.

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink