hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.
hirdetés

 

Tudomány

Csak a férfiakban egyértelmű a szexuális izgalom

Ami a szexuális izgalmat illeti, a férfiakban összhangban van a test és a lélek, de a nőkről ez nem mondható el.
A kérdésről Meredith Chivers, a kanadai Queen's Egyetem pszichológus professzora közölt áttekintést az Archives of Sexual Behavior-ben, és az eredményeket az msnbc.com ismertette.
 
Chivers és munkatársai több mint 130, 1969 és 2007 között publikált tanulmányt tekintettek át, hogy választ kapjanak arra a kérdésre, hogy mennyire van összhangban a szexuális izgalom szubjektív átélése a genitáliák élettani reakciójával, illetve hogy van-e különbség ebben a tekintetben a férfiak és a nők között. Mindegyik tanulmányban mérték valamiképpen a nemiszervek állapotváltozását: férfiakban leggyakrabban az erekció fokát, nőkben pedig a nemiszervek véráramlásának növekedését. 
 
Összesítve, a férfiakban az esetek 66 százalékában, a nőkben viszont csak 26 százalékban volt összhang a szubjektív élmény és a testi változás között. – Laboratóriumunkban azt tapasztaltuk, hogy a tipikus mintázat az, hogy a nőkben van élettani változás, szexuális izgalomról azonban mégsem számolnak be – mondta Chivers.
 
Összhangban van az eredménnyel egy 2003-as vizsgálat is, amelyben azt mutatták ki, hogy a férfiakban az élettani változás tükrözi a személy nemi orientációját: heteroszexulis férfiakban a nők képe, homoszexuálisokban a férfiaké vált ki szexuális testi izgalmat, viszont a nőkben – akár heteroszexuálisok, akár leszbikusok – mind a férfiak, mind a nők képe testi izgalmat okoz.
 
Dr. Weisz Júlia, medicalonline 

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink