hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.
hirdetés

 

Chipekkel a rák ellen

Nem egy tudományos-fantasztikus film témája; a Vasárnapi Hírek a legfrissebb bemutatott belgiumi és németországi fejlesztésekről ír.

Pillanatok  alatt,  mindössze  néhány  csepp vérből szűri ki a daganatos sejteket egy Belgiumban fejlesztett szilikonchip, ami óriási áttörést hozhat a rákos betegek korai diagnosztizálásában. A rendkívül kicsi, könnyen hordozható  és  gyors  eredményt  biztosító eszközt jelenleg Belgiumban, a leuveni kórházzal  együttműködve  tesztelik.  A  munka a  több  mint  3500  kutatóval  dolgozó  Imec cég központjában zajlik.

A fejlesztésre azonban még egy ideig vár- niuk kell a magyar orvosoknak, 3-5 évbe is beletelhet,  mire  piacra  dobják  az  új  terméket, és az bármelyik kórház számára elérhetővé válik. A chipnek leginkább az onkológusok veszik hasznát, de előfordulhat, hogy háziorvosok is végeznek majd vizsgálatokat vele.

A  München  melletti  Warngauban  a  cukorbetegséggel, mell- vagy prosztatarákkal, Alzheimer-  és  Parkinson-kórral  diagnosztizált  betegek  számára  fejlesztenek  olyan tapaszokat és implantátumokat, amik automatikusan, megfelelő mértékben adagolják a gyógyszert. Az implantátumok akár hónapokig is a testben lehetnek, ezzel jelentősen megkönnyítve a kezelést.

Az  Alzheimer-betegek  számára  már most  is  elérhető  az  a  gyógyszeres  tapasz, ami maximálisan vízálló és a bőrön keresztül a véráramba juttatva biztosítja a terápiás kezelést. Így nem fordulhat elő, hogy esetleg a páciens elfelejti bevenni a tablettákat. Jelenleg  a  mellrák,  az  erős  fájdalom  és  a Parkinson-kór  kezelésére  szolgáló  termékeken is dolgoznak. Utóbbit 2018 első félévében  kezdik  majd  embereken  tesztelni. A mellrák esetében alkalmazható tapaszra azonban legalább 2 évet még biztosan várni kell. A kutatók szerint az asztma vagy az endometriózis esetében is hasznos lehet egy ilyen  terápiás  eszköz.  Az  ötlettől  kezdve  a forgalomba hozatalig azonban akár 4-5 év is eltelhet.

A teljes információ

(forrás: Vasárnapi Hírek)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink