hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.
hirdetés

 

Alzheimer-kór ellen védő fehérje

A PharmaOnline szerint kanadai kutatók olyan fehérjére bukkantak, amelynek módosult formája védelmet nyújthat az Alzheimer-kór kialakulása ellen.

 

A University of Alberta kutatócsoportja a Communications Biology folyóiratban publikált cikkében arról számolt be, hogy a mikroglia-sejtek egyik receptora, a CD33 nevű fehérje izoformája védelmet nyújthat az Alzheimer-kór kialakulása ellen.

A teljes cikk az alábbi linken érhető el: Bhattacherjee et al.: Repression of Phagocytosis by Human CD33 Is Not Conserved With Mouse CD33, Communications Biology, 450 (2019).

Forrás: 123rf
Forrás: 123rf

A CD33 egy immunmodulátor receptor, melyet korábbi kutatások már összefüggésbe hoztak az Alzheimer-kórra való hajlammal, mivel komoly szerepet játszik a mikrogliában játszódó fagocitózis regulációjában. A betegség progressziója során az agyban található fehérvérsejtek viselkedése döntő fontosságú, mivel a normál esetben az idegsejteket védő mikroglia az Alzheimer-kór fellépése esetén kifejezetten ártalmas tevékenységet fejt ki, és megkezdi az idegsejtek lebontását, közli a PharmaOnline.

A populáció körülbelül 10%-ánál a mikroglia sejtjein a CD33 receptor egy módosult változata (izoformája) található, amelynek hatására a mikroglia továbbra is képes megvédeni az idegsejteket a pusztulástól. Mivel erős genetikai összefüggés áll fenn a CD33 változatai és az Alzheimer-kórra való hajlam között, a kutatók elgondolása szerint a kockázatot jelentő CD33 allélt célzó kezeléssel kiváltható lenne az izoforma szintézise, azaz kezelhetővé válna a betegség. A kutatók ezért kifejlesztettek egy olyan monoklonális antitestet, amelyet egér modellszervezetbe juttatva az izoforma túlzott expresszióját idézték elő, és azt tapasztalták, hogy a káros hatású fagocitózis csökkent, majd leállt. Ebből a kutatók azt a következtetést vonták le, hogy a CD33 allélt célzó kezelés emberekben is hatásosnak bizonyulhat, azonban még a vizsgálatok korai szakaszában járnak, így például hátra van még annak a szigorú ellenőrzése, hogy mennyire volt a humán működéshez hasonló a vizsgálatban használt transzgenikus modellszervezet.

(forrás: PharmaOnline)

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink