hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.
hirdetés

 

Biotechnológiai kutatóbázist adtak át a pécsi egyetemen

A kutatást, az oktatást és a betegellátást egyaránt szolgálja a Pécsi Tudományegyetem (PTE) komplex orvosi biotechnológiai kutató és egészségügyi bázisa, amelyet szerdán adtak át.

A PTE Immunológiai és Biotechnológia Intézetének európai uniós támogatással, magyar-horvát együttműködés keretében kialakított korszerű Honvéd utcai laboratóriumi diagnosztikai egységével Pécs a jövőben nemzetközileg is fontos helyszíne lehet az immunológiai kutatásoknak és a daganatos betegségek elleni harcnak - olvasható az egyetem MTI-hez eljuttatott közleményében.

A komplexumban folyó alkalmazott kutatások, valamint szakmai és gazdasági szereplőknek a horvát-magyar határ mindkét oldalán való jelenléte utat nyithat új gyógymódok, gyógyszerek fejlesztéséhez, emelheti a pécsi orvosi biotechnológiai képzés nívóját.

"Az orvosi biotechnológia nemcsak az orvostudomány egyik leggyorsabban fejlődő, óriási lehetőségekkel kecsegtető területe, hanem a legintenzívebben fejlődő gazdasági húzóágazat is világszerte". Olyan kutatási irányok is ide tartoznak, mint az előrehaladott életkorral jelentkező és az életminőséget negatívan befolyásoló elváltozások vizsgálata, vagy az emberi szervek, szövetek helyreállítását, előállítását célzó regeneratív medicina - hangsúlyozta a PTE.

A szerdán átadott komplex orvosi biotechnológiai kutató és egészségügyi bázis létrehozása része annak az 1,8 millió euró költségvetésű magyar-horvát biotechnológiai fejlesztési programnak, amelynek keretében korábban Pécsen az élettani kutatásokhoz nélkülözhetetlen laboratóriumi állatházat alakítottak ki, és angol nyelvű tananyagot állítottak össze biotechnológus hallgatóknak.

(forrás: MTI)

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink