hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.
hirdetés

 

Betegek spermájában mutatták ki a majomhimlő-vírus DNS-ét

Két kutatócsoport egymástól függetlenül mutatta ki a majomhimlő-vírus örökítőanyagának jelenlétét a fertőzöttek spermájában, közli a hvg.hu.

A majomhimlő-vírus töredékeit mutatták ki néhány olaszországi beteg spermájában, ami kérdéseket vet fel azzal kapcsolatban, hogy a betegség mennyire terjedhet szexuális úton – írja a Reuters nyomán a lap.

A beszámoló emlékeztet: a majomhimlő-vírussal kapcsolatban úgy vélik, hogy a fertőzött személlyel való szoros kontaktus révén terjedhet, aki a bőreálváltozásokkal, vagy a nagyobb légúti cseppek révén fertőzhet meg másokat. Jelenleg a betegek jelentős része szoros szexuális kapcsolatban állt egymással.

A római székhelyű Spallanzani Institute kutatói ezért arra voltak kíváncsiak, hogy a majomhimlő – hasonlóan más, szexuális úton terjedő betegségekhez – terjedhet-e szexuális úton. A kutatók négy beteg spermáját vizsgálták meg, amelyekben megtalálták a vírus egyes részeit. Az erről szóló tanulmányt június 2-án tették közzé, azóta pedig hét beteg közül hat spermája tartalmazta a vírus genetikai anyagát. A minta vizsgálata során arra jutottak a szakemberek, hogy a vírus képes volt a spermán keresztül fertőzni, majd a megfertőzött emberben szaporodni.

Német tudósok egy másik kutatás során két férfi spermájában mutatták ki a vírus DNS-ét.

(forrás: hvg.hu)

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink