hirdetés
2024. április. 25., csütörtök - Márk.
hirdetés

 

Bélproblémák és Alzheimer-kór

A kutatók felfedeztek közös géncsoportokat, amelyek mind az alzheimeres, mind a bélbetegségben szenvedő emberekben megvoltak, írja a 24.hu.

Megszületett az első tanulmány, amely megerősítette az Alzheimer-kór előfordulása és a bélrendszer állapota közötti kapcsolatot, ami korábbi felismeréshez és új lehetséges kezelésekhez vezethet – írja az EurekAlerten megjelent sajtóközlemény nyomán a 24.hu

Korábbi megfigyeléses vizsgálatok már utaltak összefüggésre az Alzheimer és a gyomor-bélrendszeri rendellenességek között, de hogy mi támasztja alá ezeket, az eddig nem volt világos. A kutatók nagyjából 400 000 emberes mintán dolgoztak, és felfedeztek közös géncsoportokat, amelyek mind az alzheimeres, mind a bélbetegségben szenvedő emberekben megvoltak.

Azt nem sikerült megállapítani, hogy van-e ok-okozati összefüggés a két állapot között: az Alzheimer-kór okoz-e bélproblémákat, vagy a bélproblémák hajlamosítanak Alzheimer-kórra. Az viszont biztos, hogy a kapcsolat megvan, a további kutatásoknak pedig fel kell tárniuk, hogy pontosan milyen ez az összefüggés.

(forrás: 24.hu)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink