2024. március. 29., péntek - Auguszta.

Barabási Albert-László bejelentése

Barabási Albert-László fizikus, hálózatkutató és bostoni laborja fontos bejelentést tett a koronavírus elleni szer keresésének folyamatában, közli a Portfolio. Közzétették ugyanis a hálózatos orvostudomány alapján, hogy mely meglévő szerek lehetnek hatásosak a koronavírus elleni küzdelemben.

A hálózatkutatás módszerével keresik a COVID-19 vírus ellenszerét. Az emberi fehérjéket és a hozzájuk kötődő vírusfehérjék kapcsolatát vizsgálják, valamint azt, hogy a már meglévő gyógyszerek és kezelések, illetve azok kombinációja hogyan fejtheti ki a hatásukat az új típusú vírus ellen. A cél, hogy megértsék a COVID-19 által kiváltott fenotípus mechanizmusát és azonosítani a lehetséges gyógyszereket. A hálózatkutatás módszertana mellett a mesterséges intelligencia eszközeit is bevetették a kutatás során.

10 nappal a kutatás elindítása után április 1-jén már arról számolt be a labor, hogy rendelkezésükre áll azon gyógyszerek listája, amelyek potenciálisan hatásosak lehetnek a koronavírussal szemben és ezeket a hálózatos orvostudomány eszközeivel azonosították. Csütörtökön pedig már azt közölte Facebook-oldalán a professzor, hogy közzétették hivatalosan is azon már létező gyógyszerek listáját, amelyek a koronavírus ellen jöhetnek szóba.A  sokat vitatott chloroquine szerepel az ő listájukon is. A kutatásban részt vevő Joseph Loscalzo manuálisan egyesével vizsgálta meg a gyógyszerek közös metszetét és eltávolította a felesleges és mérgező szereket, így a végső listán 86 gyógyszer szerepel.

Arról is szólt bejegyzésében a kutató, hogy megrendelték a vegyületeket, hogy azokat emberi sejteken teszteljék és reméli, hogy azok ígéretes klinikai vizsgálatokba kerülnek. Egyúttal kérést is intéz a tudományos közösséghez: ne várjanak ránk, ha rendelkeznek eszközökkel, futtassák le a teszteket. És jelezzék nekünk, ha tudunk segíteni. Ez egy utazás kezdete, nem a vége. Bejegyzése végén arra is kitért, hogy a hálózati orvostudomány lehetővé teszi a kutatók számára, hogy bármely gyógyszer vagy gyógyszercsalád hatékonyságát vizsgálják, függetlenül attól, hogy szerepel-e a listájukon vagy sem. Gyakorlatilag minden gyógyszerhez kifejlesztettek egy szűrőt, amely megmutatja a szer molekuláris kapcsolatát a koronavírussal (ha van neki) - írta.

A napokban videóinterjút is adott a magyar hálózatkutató a Hősök Tere Karantén Szalonjában. Ebben a beszélgetésben arról is beszél, hogy a koronavírus-járvány idején mire kell felkészülnünk. Készüljünk fel arra lelkileg, hogy felengedik a korlátozó intézkedéseket, majd újra jönnek a korlátozások, vetítette előre. Szerinte mindenhol ugyanarra lehet számítani, vagyis, hogy a járványgörbe kifutja magát. Ami igazán szívszorító szerinte, hogy amikor lezárják a várost, vagy országot a nagyon szigorú intézkedésekkel, még akkor is növekszik az esetszám exponenciálisan két hétig. Vagyis látszólag nincs hatása a lezárásoknak, miközben azok a lépések nagyon fontosak, mondta.

A teljes cikk a Portfolio-n

(forrás: Portfolio)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés