hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.
hirdetés

 

Baktériumbankot hoznának létre

A magbunker mintájára hozná létre a mikrobiotákat az emberiség egésze számára megóvó létesítményt tudósok egy csoportja, írja a Bloomberg alapján az Origo.

Kapcsolódó cikkek

Norvégiában működik a Spitzbergák Nemzetközi Magbunker, amelynek az a funkciója, hogy egy esetleges világméretű katasztrófa esetén biztosíthatná az élelmiszernövény-termesztés jövőjét. Ennek koncepciója lebeg a Rutgers Egyetem Biokémiai és Mikrobiológiai Intézetének professzora, Maria Gloria Dominguez-Bello és munkatársai előtt, hiszen javaslatukkal a mikrobiológóiai sokszínűség megőrzését szolgálnák.

Az emberi mikrobák (vagy mikrobioták) az emberi testben élő mikrooragnizmusokat, azok milliárdjait jelöli, ideértve a baktériumokat, vírusokat, egyes gombákat. Ezek egy része kritikus az ember egészség és a megfelelő funkcionalitással működő emberi test szempontjából. A professzor és munkatársai abból indulnak ki, hogy ez a mikrobiológiai sokszínűség jelentősen sérült az utóbbi évtizedekben.

A professzor szerint, a mikrobákat humanitárius okokból kell megmenteni az egész emberiség számára, mert a jövő tudósai és orvosai nem tudnak eredményes gyógyító munkát végezni, új készítményeket kifejleszteni azok nélkül.

A mikrobiológiai sokszínűség elvesztése ugyanolyan krízist jelent, mint a kílmaváltozás, hasonló hatásokkal és veszélyekkel, állítják a kutatók. A különbség a kettő között szerintük az, hogy előbbiről nem beszélünk, noha kockázata ugyanolyan volumenű az emberiség egészére nézve, mint az emberi tevékenységnek köszönhető éghajlati átalakulásoknak. Dominguez-Bello úgy becsüli, a mikroorgaznimusok trezorjára az első évben nagyjából 3 millió dollárt kellene költeni.

A kutatók most támogatókat, adományozókat és partnereket keresnek a projekt elindításához, írja a lap.

(forrás: [origo])
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink