hirdetés
2024. április. 25., csütörtök - Márk.
hirdetés

 

Az időszakos böjt hatásai a nők nemihormon-szintjének alakulására

A Chicago Egyetem kutatói az Obesity folyóiratban ismertették legújabb vizsgálatuk eredményeit, amelyben pre- és posztmenopauzális nőknél vizsgálták nyolc héten keresztül az időszakos böjt (intermittent fasting) egyik szigorú változatának a nemi hormonokra gyakorolt hatását.

A “harcos diéta” (warrior diet) lényege, hogy az étkezés egy négy órás ablakba koncentrálódik, egyébként a nap többi részében nem ehetnek semmit. A kutatók egy kontrollcsoporthoz képest vizsgálták a résztvevők vérmintáinak hormonszintjeit, és megállapították, hogy sem a tesztoszteron, sem az ösztrogén szintje nem mutatott szignifikáns változást, viszont a termékenységet befolyásoló DHEA szintje 14%-kal csökkent a nyolc hetes időszak alatt.

A kutatást vezető Krista Varady szerint ez arra utal, hogy az alacsonyabb testsúly korábban már bizonyított, termékenységre gyakorolt jótékony hatását a csökkenő DHEA-szint fényében mérlegelni kell. Posztmenopauzális nőknél viszont a DHEA szintjének csökkenése azért aggasztó, mert a menopauza amúgy is drámai módon csökkenti az ösztrogén mennyiségét, igaz, a résztvevők 8 hetet követően nem jelentettek ezzel összefüggő mellékhatást (pl. szexuális diszfunkciót vagy dermatológiai elváltozásokat).

Forrás: Faiza Kalam et al, Effect of time‐restricted eating on sex hormone levels in premenopausal and postmenopausal females, Obesity (2022).

 

Forrás: Adobe Stock
Forrás: Adobe Stock

(forrás: MedicalOnline)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink