hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.
hirdetés

 

Megváltozott zsírsav anyagcseréhez köthető az emlőrák kiújulása

Az emlőrák kiújulásának hátterében egy svájci kutatócsoport a neoadjuváns kezelést is túlélő tumorsejtek módosult zsírsavanyagcseréjét feltételezi; melyek gátlásával a kiújulási hajlam megfékezhető, közli az OTSZ Online.

A rosszindulatú daganatok nagy része már kezelhető és időben történő beavatkozással hosszú túlélés várható. Az emlőrák esetében akár 80-90%-os 5 és 10 éves túlélés is várható. A vezető halálok azonban ebben a tumorféleségben is a betegség kiújulása, melyet azok a lokális vagy szétterjedt rákos sejtek indítanak be, amelyek képesek a kiterjedt kezeléseknek ellenállni és minimális reziduális betegség (MRD) formájában észrevétlenek maradni a szervezetben.

Egy a Journal of Clinical Investigation folyóiratban megjelent tanulmányban dr. Havas és szerzőtársai in vitro és in vivo (egérkísérleti modelleken) vizsgálták az alvó tumorsejtek potenciális aktiválódási mechanizmusait. A svájci kutatócsoportnak sikerült igazolnia, hogy a reziduális emlőrákos sejtek transzkriptoma mind a normál hámsejtektől, mind a primer tumor sejtjeitől eltér: a túlélő sejtekben bekövetkező génexpressziós változások megváltozott zsíranyagcseréhez és palmitinsav oxidációhoz, valamint a reaktív oxigénspeciesek (ROS) emelkedett szintjéhez vezetnek. Ezek a módosulások teszik lehetővé egyes sejtek hosszú távú életben maradását, melyekben a fokozott oxidatív DNS károsodás az emlő sejtjeinek hormonhatásra bekövetkező térfogatváltozásai során szomatikus mutációk felhalmozódásához vezethet.

További részletek

(forrás: otszonline.hu )
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink