hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.
hirdetés

 

Az emlőrák gyógyszere idősekben árthat a szívnek

Elvégezték az első vizsgálatot azzal kapcsolatban, hogy a trastuzumab, az emlőrák gyógyszere milyen hatással van a szívre és az erekre idősebb nőkben, és kiderült, hogy a szer növeli a szívbetegség kockázatát, különösen azokban, akiknek kórtörténetében szívbetegség vagy diabétesz vagy mindkettő szerepel.

Az eredményeket az Annals of Oncology közölte. Jelenleg HER2 emlőrák esetében (amikor a HER2 fehérje megjelenik a tumorsejt felszínén) a trastuzumab a standard terápia.

A kutatók 45, 70 és 92 év közötti nő adatait dolgozták fel; valamennyit trastuzumabbal kezelték 2005 óta, és kimutatták, hogy közülük 12-ben (26,7 százalék) szívproblémák léptek fel a gyógyszer miatt. A korábbi klinikai vizsgálatokban, amelyekben fiatalabb nők vettek részt, ez az arány sokkal kisebb volt.

A trastuzumab hatására azoknak a nőknek, akiknek kórtörténetében szívbetegség szerepelt, 33 százalékában alakult ki tünetekkel járó vagy anélküli szívprobléma, míg azok körében, akiknek korábban nem volt szívbetegségük, csak 9,1 százalék volt ez az arány. Hasonló volt a helyzet a diabétesz esetében is: a diabéteszes nők 33,3 százalékában, a nem diabéteszesek 6,1 százalékában lépett fel a szívet érintő probléma.

Noha az emlőrák főleg idősebbekben fordul elő, a trastuzumab klinikai vizsgálataiban „ideális” betegek vettek részt, azaz fiatalabb nők, akiknek semmilyen más egészségügyi gondjuk nem volt az emlőrákon kívül.

A mostani vizsgálat vezetője, dr. César Serrano, a spanyol, barcelonai Vall d'Hebron Egyetemi Kórház munkatársa azt mondta: „Ez volt az első olyan vizsgálat, amely fel kívánta mérni a trastuzumabbal kapcsolatos kardiotoxicitást és azokat a kardiovaszkuláris tényezőket, amelyek következtében nagyobb a kockázat egy speciális populációban, az idősebb emlőrákos nőkben. A betegek általában jól tolerálják a trastuzumabot, és ugyan volt néhány aggály a szívre gyakorolt hatásával kapcsolatban, mindeddig a klinikai vizsgálatok során kevés kockázati tényezőt mutattak ki a betegekben, akik általában 70 évesnél fiatalabbak voltak és jó volt az egészségi állapotuk.

Vizsgálatunk kimutatta, hogy a 70 évesnél idősebbekben szignifikánsan nő a kardiális események rizikója, különösen ha diabéteszesek voltak vagy szívbetegség szerepelt a kórtörténetükben. Mivel az újonnan diagnosztizált emlőrákok mintegy 70 százaléka 65 évesnél idősebb nőkben fordul elő, és az idős emlőrákosok abszolút száma várhatólag növekedni fog a következő évtizedekben a nyugati országokban, azt kell mondanunk, hogy jelenleg nem állnak rendelkezésünkre olyan hatékonysági és biztonságossági információk a rákellenes kezelésekkel kapcsolatban, amelyekre a mindennapi gyakorlatban támaszkodhatnánk.”

Dr. Weisz Júlia
a szerző cikkei

(forrás: Medical News Today, MedicalOnline)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink