2024. április. 23., kedd - Béla.

Az emberben mutálódhatott a koronavírus?

Egy friss tanulmány szerint a Sars-CoV-2 még egy ártalmatlanabb formájában került át az emberi szervezetbe, és ott mutálódott, írja a 24.hu.

Még mindig zajlik az új koronavírus, a SARS-CoV-2 eredetének kutatása: jelenleg az a legvalószínűbb elmélet, hogy denevérről került át egy közvetítő állatra (könnyen lehet, hogy az illegálisan csempészett tobzoskára), és így az emberekre. Egy friss nemzetközi tanulmány, amely a Nature Medicine tudományos folyóiratban jelent meg, arról tájékoztat, hogy előfordulhat: a koronavírus még egy emberre ártalmatlanabb formájában került át az emberi szervezetbe, és ott mutálódott addig, amíg ennyire fertőzőképes és veszélyes nem lett – írja a Science Alert nyomán a 24.hu.

A kutatócsoport két eshetőséget is megvizsgált: az egyik az, amikor az új koronavírus még állati szervezetben, emberbe kerülés előtt mutálódott, a másik pedig az, amikor az emberi szervezeten belül tette ugyanezt. Előbbi lehetőséget azért tartják valószínűnek szakemberek, mert denevérekben és tobzoskákban is találtak már nagyon hasonló genommal rendelkező koronavírust, de ugyanazt, ami az emberi szervezetben jelenleg pusztít, még nem sikerült azonosítani egyik állatban sem. Rengetegféle denevér és tobzoska hordozhatja a vírust, és könnyen lehet, hogy egy szűkebb csoportban alakult ki az emberekre is veszélyes változata.

(forrás: 24.hu)

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés