hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.
hirdetés

 

Az Alzheimer-kór új kockázati tényezője

Az Archives of Neurology online számának egyik közleménye szerint a viszcerális zsír által termelt egyik hormon, az adiponektin nőkben rizikófaktora az Alzheimer-kór és a bármilyen okú demencia kialakulásának.

Világszerte 36 millió embert érint a demencia és a becslések szerint a következő 20 évben megduplázódik a számuk. A betegség leggyakoribb formája az Alzheimer-kór. A kutatók szerint kapcsolat mutatható ki a 2-es típusú diabétesz jelei, a gyulladás és az inzulinrezisztencia, valamint a demencia kialakulása között.

Azt írják, hogy: „Az adiponektin feltehetően egy további, az Alzheimer-kórral és a bármilyen okú demenciával kapcsolatos rizikófaktor. A hormont, amely érzékenyíti a szervezetet az inzulinra, gyulladásellenes hatású és szerepet játszik a glükóz és a lipidek anyagcseréjében, a viszcerális zsír termeli.”

Thomas M. van Himbergen és kutatócsoportja vizsgálatukban számos anyag szintjét mérték a plazmában, köztük a glükózszinteket, az inzulint, a glikált albumint, a C-reaktív proteint, a lipoprotein asszociált foszfolipáz-A2-t és az adiponektint. A változók értékeit a Framingham Heart Study 1985 és 1989 között gyűjtött adataiból nyerték – írja a Medical News Today.

Összesen 840 beteget követtek átlagosan 13 éven át, akik közül 541 nő volt. Utóbbiak átlagos életkora 76 év volt. Valamennyiükben időről időre megvizsgálták, hogy nem mutatkoznak-e az Alzheimer-kór vagy az egyéb demencia jelei. A követési idő alatt 159 személyben alakult ki demencia, közülük 125-ben Alzheimer-kór.

A statisztikai elemzés során figyelembe vették a demencia ismert rizikófaktorait: az életkort, az apoE genotípust, a plazma alacsony dokozahexaénsav szintjét és a testtömegváltozást. Ezek után a vizsgált tényezők közül csak az adiponektin szintje mutatott kapcsolatot, és csak a nőkben a demenciával és az Alzheimer-kórral.

A szerzők magyarázata szerint ismert, hogy az inzulin diszfunkcionálisan hat az Alzheimer-kóros személyek agyára, és mivel az adiponektin fokozza az inzulinérzékenységet, az lenne várható, hogy véd a kognitív hanyatlás ellen is. Az eredmények azonban ennek éppen az ellenkezőjére utaltak: a nőkben a magasabb adiponektin szinttel a demencia és az Alzheimer-kór nagyobb kockázata járt együtt.

Ez az eredmény meglepő, mint ahogyan az is, hogy az emelkedett adiponektin szint előrejelzi a vaszkuláris eredetű és az összhalálozás nagyobb kockázatát.

Weisz Júlia, dr.
a szerző cikkei

(forrás: Medical News Today)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink