hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.
hirdetés

 

Az alkoholbetegség gyógyszere védhet az elhízás ellen

Az alkoholbetegek kezelésében használt diszulfiram egérkísérletek szerint hatásos lehet elhízásban a testsúly jelentős csökkentésére, emellett javítja a metabolikus állapotot is, közli az OTSZ Online.

A National Institute on Aging nemrégiben a Cell Metabolism -ban nyilvánosságra hozott vizsgálatában egy olyan gyógyszert teszteltek, mely eredetileg a krónikus alkoholproblémák terápiájában használatos. Úgy tűnik, hogy a diszulfiram alkalmas lehet az elhízás kezelésére is.

A diszulfiram a krónikus alkoholbetegség kezelésének gyógyszere, melyet az Egyesült Államok élelmiszer- és gyógyszerfelügyeleti hatósága (FDA) több mint 70 évvel ezelőtt engedélyezett. A diszulfiram hatása azon alapul, hogy alkohol fogyasztását követően szinte azonnal a másnapossághoz hasonló tüneteket – hányingert, hányás, fejfájást – okoz.

Annak megítélésére, hogy a diszulfiram alkalmas lehet-e elhízás eseteiben is, a kutatók 12 héten át zsíros étrenden tartott kísérleti egereknek adagolták a szert. Ebben az obezitás-modellben a zsírban gazdag táplálék hatására az állatoknál prediabétesz alakult ki inzulinrezisztenciával és magas éhomi vércukorszinttel. A kutatók négy csoportra osztották az állatokat: az első csoport tagjai szokványos táplálékot, a második csoport tagjai zsírdús táplálékot kaptak, a harmadik csoportban a zsírban gazdag táplálék mellett diszufiramot is adagoltak kis dózisban (0,3 mg/nap), míg a negyedik csoportban nagy dózisban (0,6 mg/nap).

A napi 0,6 mg diszulfirammal kezelt egerek mindössze 4 hét alatt testtömegük 40 százalékát elveszítették. Emellett a metabolikus paramétereik is javultak: a vércukorszint csökkent, és végül a normál étrenden tartott állatoknál mért szintet ért el. Ezen túlmenően úgy tűnik, hogy a kezelés védi a hasnyálmirigyet és a májat is, éppen azt a két szervet, melynek funkciója az obezitást kísérő metabolikus változások kapcsán károsodik.

További részletek

(forrás: www.otszonline.hu)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink