hirdetés
2024. április. 23., kedd - Béla.
hirdetés

 

Ősünk, a Diótörő Ember

Arcunk tükrözi, hogy mit rágunk

Őseink arcformája úgy alakult, hogy fogaikkal összeroppanthassák a kemény magokat, ha más étel hiján azok voltak az egyedüli ennivalók a túléléshez. A témával foglalkozó nemzetközi kutatócsoport tanulmányát az USA Tudományos Akadémiájának folyóirata közölte.

Kétmillió évvel ezelőtt élt Afrikában egyik ősünk, az Australopithecus africanus. Arcának formája határozottan különbözött a mai emberétől. Egy nemzetközi munkacsoport bonyolult technikák együttes alkalmazásával igyekezett megfejteni ennek a különbözőségnek az okait.
Az antropológusok munkáját mérnökök segítették és a kétféle, erősen különböző gondolkodásmód csak fokozatosan vált eredményessé. A kísérletes és képalkotó módszerek mellett fölhasználták azt a technikai megközelítést is, mely azt vizsgálta, hogy a bonyolult térbeli elhelyezkedésű tárgyak miképpen alakulnak a fizikai terheléshez.
Ennek az ősünknek az arcát az orrüreg mindkét oldalán merev csontok erősítették, emellett a fogazata is nagyon különbözött, mert előrenyúló, igen erős őrlőfogakat viselt. A David Strait antropológus vezette kutatócsoport eredményeinek jelentőségét az adja, hogy rámutattak: elképzelhető, hogy az emberi fajnak ezek a képviselői aránylag rövid időszakot jellemző körülményekhez alkalmazkodva tudtak jelentősen változni.
Az A.africanus korában az időjárás igen változékony volt és kiszámíthatatlan. Ennek az volt a következménye, hogy azokat a puha növényeket, gyümölcsöket, melyek az akkori ember legfőbb táplálékát jelentették, aligha lehetett megfelelő mennyiségben összegyűjteni. Kemény csonthéjasokat, magvakat kellett a túléléshez összerágni és ősünk szervezete ehhez a helyzethez alkalmazkodott fogainak, arcszerkezetének módosulásával.
A hatalmas rágófogak és az arcot erősítő csontoszlopok tették lehetővé a túlélést az időjárási változások során. Ezeknek a hatásoknak a fontosságát számítógépes modellezéssel lehetett vizsgálni. "Szeretnénk néhány millió évvel visszamenni, hogy lássuk, mit is ettek ezek az izgalmas élőlények,de erre nincsen mód. Ehhez még mindig a számítógépes modellezés adja a legjobb összehasonlítást" - mondta a munkacsoport egyik vezetője.
Louis Leakey, a neves antropológus ezeknek az őseinknek a rokonát úgy nevezte: "Diótörő Ember". A most nyilvánosságra kerülő, új tudományos eredmények bizonyítják, hogy igaza volt.

Dr. Matos Lajos (MTI-Press)

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink