hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.
hirdetés

 

Amiben az orvosok is hisznek

Az egészséggel kapcsolatos tévhitek és féligazságok többsége ártalmatlan, de amikor már az orvosok is kezdik elhinni ezeket, az némi aggodalomra ad okot, írja a Vital.hu a British Medical Journalban megjelent tanulmány nyomán.

Tévhit: A leborotvált szőr gyorsabban nő, durvább és sötétebb színű

Tény: Már egy 1928-ban végzett klinikai kísérlet is bizonyította, hogy a borotvált szőrzet helyén újranőtt szőr nem sötétebb vagy vastagabb, továbbá gyorsabban sem nő, mint a nem borotvált. Az újabb kutatások is sorra ezt támasztották alá. A leborotvált szőrszál tompa véggel nő, ezért vastagabbnak látszik, mint valójában. Az újonnan kinőtt szőrszál pedig azért sötétebb, mert a nap vagy a kémiai anyagok még nem szívták ki.

Tévhit: A köröm és a haj a halál után is nő

Tény: A megkérdezett orvosok először azt gondolták, ez igaz. Amikor azonban átgondolták, rájöttek, hogy lehetetlen. A bőr kiszáradásával a lágy szövetek, különösen a bőr összehúzódik, és a köröm sokkal feltűnőbbnek látszik a kiszáradt bőr mellett. Ugyanez igaz a haj esetében is. Mivel a bőr visszahúzódik, a haj jobban kiemelkedik.

Tévhit: Agyunk mindössze 10 százalékát használjuk

Tény: Az orvosok és a humoristák egyaránt előszeretettel emlegetik ezt a tévesen Albert Einsteinnek tulajdonított kijelentést. Az MR, PET és más képalkotó vizsgálatok azonban nem mutatnak inaktív agyi területeket. Az agysejtek a vegyületek feldolgozását követő anyagcsere-vizsgálatok során sem mutatnak inaktív területeket.

További tévhitek a Vital.hu-n.

(forrás: www.vital.hu)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink