hirdetés
2024. április. 23., kedd - Béla.
hirdetés

 

Amerikai professzor kapta a Debrecen Díjat

Donald M. Bers amerikai professzor kapta a Debrecen Díj a Molekuláris Orvostudományért elnevezésű kitüntetést.

A nemzetközi díjat 2003-ban olyan kutatók, kutatócsoportok elismerésére alapították, akiknek a munkája lényeges előrehaladást eredményezett a molekuláris orvostudomány területén.

Donald M. Bers a szívritmuszavarok és a kórosan gyengülő szívizom összehúzódások sejtélettani hátterének feltárásával olyan népegészségügyi szempontból fontos szív-érrendszeri betegségek természetének megértéséhez járult hozzá, mint a szívinfarktus és a krónikus szívelégtelenség - hangzott el a díjátadón.

A professzor a szívizomzat elektromos és mechanikai tulajdonságait vizsgálja, kutatásai kiterjednek a szív működésének molekuláris, sejt-, szerv- és szervezet szintű tanulmányozására. Eredményei a szívműködésről alkotott ismereteket alapvetően bővítették, felfedezései a kardiológusok, a gyógyszerfejlesztők és az elméleti kutatók számára egyaránt megkerülhetetlenek - méltatta Fésüs László akadémikus, a díjat odaítélő professzori bizottság elnöke Donald M. Bers szakmai tevékenységét.

Donald M. Bers professzor 2008-tól az egyesült államokbeli Davisben működő University of California gyógyszertani intézetének igazgatója. Munkacsoportjával 2009 óta közvetlen munkakapcsolatban áll a DEOEC Általános Orvostudományi Karával.

A Debrecen Díj a Molekuláris Orvostudományért kitüntetést az idén tizenegyedik alkalommal adták át Debrecenben.

(forrás: MTI)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink