hirdetés
2024. április. 24., szerda - György.
hirdetés

 

Alzheimer-kór ellen véd a kolin

Amerikai kutatók szerint kolin táplálék-kiegészítővel örökletesen csökkenthető az Alzheimer-kór kialakulásának kockázata, írja a PharmaOnline.

Az amerikai Phoenixben működő ASU-Banner Neurodegenerative Disease Research Center (NDRC) kutatói a Molecular Psychiatry folyóiratban megjelent cikkükben számoltak be arról, hogy a terhesség alatti kolin étrend-kiegészítéssel egereknél örökletesen sikerült csökkenteni az Alzheimer-kór kialakulásának kockázatát, írja a PharmaOnline.

A kolin vízben oldódó tápanyag, hasonlóan hat az agyműködésre és a szervezet kiválasztórendszerére, mint a B-vitaminok. Egy létfontosságú neurotranszmitterünk működésére hat, az acetilkolinéra. Az acetilkolin kommunikál az izom- és idegsejtek között, valamint részt vesz bizonyos sejtmegújító folyamatokban. Kis mennyiségben szervezetünk képes előállítani, a napi szükségletet azonban kénytelenek vagyunk külső forrásból fedezni. Kolin viszonylag nagy mennyiségben található a májban és a tojásban, a lazacban, a kelbimbóban és a karfiolban.

Fotó: 123rf
Fotó: 123rf

Az Alzheimer-kór patogenezise során az agy károsodása már évtizedekkel az első klinikai tünetek megjelenése előtt elkezdődik. Régóta ismert, hogy a kolin különösen fontos az agy korai fejlődési folyamataiban, ezért az Egyesült Államokban a terhes nők számára 550 mg kolin bevitele javasolt, bár ezt 90%-uk nem tartja be. Kísérleti egereknél a terhesség során a pótlólagos kolinadagolás az utódoknál jelentősen javította a térbeli memóriát, és a szövettani vizsgálatok is epigenetikus módosulásokat mutattak ki a hippocampusban, ami azt eredményezte, hogy ez az agyterület a kontrollhoz képest fejlettebb volt. Pont az epigenetikus hatás miatt ez a fejlődésbeli előny az utódoknál is jelentkezett. A kolinadagolás hatására az állatokban csökkent a homocisztein, és nőtt a metionin szintje, ami a betain-homocisztein metiltranszferáz (BMHT) enzim aktivitásának köszönhető. A kutatók szerint a kolinadagolás 2 generáción keresztül növelte a BMHT termelődését.

A vizsgálat eredményeinek jelentősége két szempontból is fontos: egyrészt felhívja a figyelmet a tápanyag-ellátottság egymást követő generációkon átívelő jelentőségére, másrészt olyan epigenetikai hatásokra utal, melyek hatására egerekben csökkent a memóriavesztés mértéke. A kolin ráadásul a legtöbb gyógyszerrel szemben igen biztonságos alternatívának tekinthető, mivel 9-szeres túladagolás során jelentettek először káros hatásokat.

(forrás: PharmaOnline )
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink