hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.
hirdetés

 

Alvásminőség és kardiovaszkuláris kockázat

Egy új vizsgálat szerint az egészséges alvás kb. egyharmadával csökkenti a szívbetegségek és a stroke kockázatát – még az ezekre a betegségekre genetikailag hajlamos személyeknél is, közölte az OTSZ Online.

A kardiovaszkuláris betegségek (CVD), köztük a koronária betegség (CHD) és a stroke okozzák a világon a legtöbb halálozást. Egyre több bizonyíték szól amellett, hogy az ülő, mozgásszegény, helytelen táplálkozású életmódon kívül a kóros alvás is jelentős CVD kockázatokkal jár. Ilyen kockázatnövelő a túl rövid, vagy túl hosszú alvás, az álmatlanság, a horkolás, a kifejezett nappali álmosság, a későn fekvés, melyek akár 10-40%-kal is növelhetik a CVD-k kockázatát. Ezek az alvási jellemzők kapcsolatban vannak egymással, egyikük megváltoztatása  befolyásolja a másikat. A legtöbb korábbi vizsgálatban a fenti rendellenességeket egyenként tanulmányozták, azon ritka esetekben, amikor komplex elemzésre került sor, azt találták, hogy az álmatlansággal szövődött rövid alvási időtartam a CVD-k jóval magasabb kockázatával jár. Természetesen az adott egyén CVD kockázatát a kockázatot befolyásoló genetikai tényezők, az életmód és az alvásminőség együttesen alakítják.

A Dr. Lu Qi (Tulane University Obesity Research Center in New Orleans) és munkatársainak a(z) European Heart Journal-ban online megjelent dolgozata az Egyesült Királyság Biobankjának szereplő  több mint félmillió 37 és 73 év közötti személy alvási jellemzői és az egészségügyi problémái közötti összefüggéseket elemezte. A vizsgálatból 32 187 személyt már meglévő CVD miatt zártak ki, 91 833 személy esetén pedig hiányosak voltak az alvást jellemző adatok, így összesen 385 292 kardiovaszkuláris megbetegedésben nem szenvedő személy adatait tudták értékelni, közülük 357 246-en rendelkeztek genetikailag igazolt európai felmenőkkel.

Részletek az OTSZ Online-on

(forrás: otszonline.hu )
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink