hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.
hirdetés

 

Alvásfelmérés: az emberek fele az oldalán fekszik, és minden harmadik horkol – így alszunk mi, magyarok

Ma van az Alvás Világnapja

Március 20-a, a tavaszi napforduló az alvás világnapja, s Magyarország idén először csatlakozik a World Sleep Day eseményeihez. Az „Alvás Világnapja” alkalmából 6631 fő megkérdezésével készített felmérését a Naturhome.hu alváscentrum 2009 márciusában a magyar alvásszokások megismerésére, alváskultúránk feltérképezésére.

A közvélemény-kutatás a következő adatokkal szolgál:
Megdöbbentő adat: a válaszadók 70 százaléka ritkán vagy soha nem érzi úgy, hogy eleget aludt volna, 28 százalékuk ébred gyakorta pihenten, s csupán 2 százalékuk számolt be arról, hogy mindig elég időt tölt alvással.
„Ha az ember huzamosabb ideig nem tud ágyba bújva egy fél órán belül álomba szenderülni, vagy gyakorta riad fel – látszólag ok nélkül – az éjszaka közepén, és nem tud visszaaludni, emellett reggelente sűrűn ébred összetörten, kicsavarva, kínzó fejfájással, esetleg levegő után kapkodva – ezek a tünetek alvászavarra, betegségre utalnak. Az alvásproblémák gyógyíthatók, a tüneteket észlelve forduljunk mielőbb szakemberhez!”– hangsúlyozta Nagy Gyöngyi, a Naturhome.hu alvástanácsadója.
Munkanapokon a résztvevők 69 százaléka este 9–11 között fekszik le, 10 százalékuk bújik ágyba 9 előtt, és 21 százalékuk tér nyugovóra 11 óra után. A nap 6–7 óra között kezdődik legtöbbjüknek (46 százalék), 6 előtt ébred 35 százalék, és 19 százalék
kel fel 7 óra után. Hétvégén mintegy egyharmaduk (37 százalék) fekszik le este 11 óra után, s közel kétharmaduk (66 százalék) kel fel a szokásosnál egy órával később. A férfiak, bár később fekszenek le esténként, később is kelnek reggelente.
A felmérés szerint az elalváshoz szükséges idő hossza a kor előrehaladtával emelkedik. Míg a 30-as éveikben járók 7,1 százaléka alszik el 30 percnél hosszabb idő alatt, addig ez az érték az 50-eseknél duplája (13,4 százalék), 60 év felett pedig már 17,5 százalék. Általánosságban elmondható, hogy a választ adók mintegy 9,7 százalékánál problémás az elvalvás.
A válaszadók több mint 90 százaléka küzd napközben az álmossággal, s 36 százalékukra többször tör napközben álmosság. A váltott műszakban dolgozónál ez az arány jóval magasabb, minden második ember (49 százalék) küzd a problémával. A napközbeni fáradtság kedvezőtlenül hat munkahelyi teljesítőképességükre, továbbá komoly veszélyeztető tényező a közúti közlekedésben.
A megkérdezettek 52 százaléka számolt be időszakos alvásproblémáról, 20 százalékuk pedig állandó vagy visszatérő alvászavarral küzd. A résztvevők közel egynegyede (24 százalék) átalussza az éjszakát, több mint kétharmada (69 százalék) legalább egyszer felébred éjjelente, s 7 százalék ébred fel több mint három alkalommal éjszaka.
A horkolás majd' minden harmadik résztvevőt érintő kérdés – 28 százalék horkol álmában, s 23 százalék nem tudott válaszolni a kérdésre, horkol-e éjszaka. Fontos tudni, hogy a horkolás egyik előjele lehet az alvási apnoe betegségnek.
Az éjszaka során a résztvevők döntő többsége (52 százalék) oldalt fekve alszik, közel negyede (22 százalék) hason, s jelentős azok száma (16 százalék), akik forgolódva, „összevissza” alszanak. A válaszadók jelentős hányada (45 százalék) több mint heti 40 órát tölt munkával. Róluk elmondható, hogy többüknek (75 százalék) van időszakos vagy állandó alvásproblémája, és gyakrabban érzik magukat stresszesnek (44 százalék) a nap végén, mint a kevesebbet dolgozók (34 százalék).
A Naturhome.hu kutatásából kiderül, hogy keveset alszunk, s gyakran rosszul, nem kielégítően. „Amíg az álmatlanság átmeneti jellegű, nem okoz gondot, ellenben a tartós kialvatlanság számtalan betegség okozója, már csak ezért is érdemes jókat aludni, meg persze jól is esik.” – mondta Nagy Gyöngyi alvástanácsadó.

MTI 

cimkék

Linkek

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink