hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.
hirdetés

 

Aki jól hall, később hal

Az időskori okozója lehet számos fül-orr-gégészeti betegség, miként e régió köznapi tünetei jelezhetnek veszélyes betegségeket is, ezért rendszeresen szűrni kell – figyelmeztet dr. Tamás László klinikaigazgató.

Kapcsolódó cikkek

A Fül- Orr- Gégészeti és Fej- Nyaksebészeti Klinika vezetője a Semmelweis Egyetem honlapján beszél erről abból az alkalomból, hogy a témába vágó előadásokkal, szűrésekkel készülnek a Kutatók Éjszakájára.

Hatvan év felett a magyar lakosság több mint kétharmadát érinti a nagyothallás. Dr. Tamás László ennek kapcsán kiemelte: a legfrissebb kutatások szerint azok az idős emberek, akik nem használnak hallókészüléket sokkal hamarabb leépülnek, mint akik elfogadják és használják azt. Ennek az a magyarázata, hogy a süketség a mindennapi társas kapcsolatok leépüléséhez, elmagányosodáshoz vezet, mely beszűkíti az agyi tevékenységet és így fokozza a leépülés esélyét.

Komoly tünet lehet a fülzúgás és a füldugulás is, ha nem múlik el pár napon belül. Ilyenkor fontos, hogy minél hamarabb jelentkezzen a beteg orvosnál, mert idegi eredetű halláscsökkenés esetén minden nappal csökken az esélye annak, hogy a beteg visszanyerhesse hallását.

Ugyancsak komolyan kell venni a szédülést, mert az egyensúlyszerv receptorainak és idegi pályáinak betegségeire utalhat. Ez keringési problémák (érszűkületek) és vírusos betegségek hatására is kialakulhat, ugyanúgy mint a halláskárosodás. A mindennapokban a szaglásvesztés is nagyfokú életminőség romlást okozhat, különösen, hogy a szaglás tompulásával az ízérzés is romlik. Ezt okozhatják felső légúti betegségek, fertőzések vagy orrpolip, de akár utalhat az agyban keletkező súlyos daganatra is, ezért mindenképpen ki kell vizsgáltatni – tanácsolja az igazgató.

Dr. Tamás László beszélt az alvászavarokról is, amelyek nagy része valójában nem agyi, idegi eredetű, hanem fül-orr-gégeanatómiai probléma. Például horkolást okozhat ferde orrsövény, orrpolip, renyhe szájpad, duzzadt nyelvgyök. Súlyosabb probléma a légzéskimaradás, akik ebben szenvednek, azoknak gyakrabban van infarktusuk, sőt, a központi idegrendszer csökkent vérellátása miatt őket is fenyegeti a szellemi tevékenység hanyatlása. Feltéve, hogy nem szűrik ki őket időben, ahogy az lehetséges lesz szeptember 26-án is, a Kutatók Éjszakáján.

(forrás: Semmelweis Egyetem, kutatokejszakaja.hu)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink