hirdetés
2024. április. 20., szombat - Tivadar.
hirdetés

 

Agytumor típusának és helyének meghatározása vérmintából

A torontói Keenan Research Center kutatói az ACS Nano folyóiratban közölt cikkükben arról számoltak be, hogy egy új folyadékbiopsziás eljárással invazív mintavétel nélkül képesek az agytumorok egyes alapvető információit meghatározni.

Az eljárás alapja egy 3D nikkel-oxid nanorétegekből felépülő igen apró chip, egy ultraszenzitív bioszenzor, ami a vérben képes a tumorok által kibocsátott anyagok (nukleinsavak, fehérjék, lipidek) detektálására. A szenzor észlelési képessége a fejlesztők szerint 100%-os, és a vérmintában a daganatok által kibocsátott anyag profiljából egy mesterséges intelligenciával működő DEEP neurális hálózat képes igen fontos információkat megállapítani.

A szenzor képes áthaladni a vér-agy gáton, így az egyes vérmintákból a rendszer képes megállapítani, hogy az agy melyik területén található a tumor, hogy a daganat elsődleges vagy áttétes tumor, illetve meg lehet különböztetni a profil alapján azt is, hogy milyen típusú rák következtében alakult ki az agyban a metasztázis.

Forrás: Srilakshmi Premachandran et al, DEEP Surveillance of Brain Cancer Using Self-Functionalized 3D Nanoprobes for Noninvasive Liquid Biopsy, ACS Nano (2022).

 

(forrás: MedicalOnline)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink