hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.
hirdetés

 

Agyimplantátum nélkül irányítható a legmodernebb robotkéz

Az agyhullámokkal irányított implantátumok területén óriási haladást ért el az orvostudomány, ezek azonban általában olyan technológiára épülnek, amelyhez agyba ültetett implantátumok is kellenek, írja a 24.hu.

A Carnegie Mellon Egyetem a Minnesotai Egyetemmel együttműködve olyan módszert fejlesztett ki, amely agyimplantátum nélkül is képes átvezetni a mesterséges végtagba az agy jeleit. Korábban is voltak már ilyen törekvések, de jellemzően az agyimplantátum nélküli módszerek sokkal zavarosabb jeleket kapnak az agytól, mint azok, amelyek a közvetlenül az agyba ültetett chippel kommunikálnak. Bin He és kutatócsoportja azonban most megoldást találhatott arra, hogy a nem invazív agy-számítógépes interfészek (noninvasive brain-computer interface, BCI) sokkal hatékonyabban tudják detektálni az agyi jeleket, mint korábban.

Újonnan kifejlesztett érzékelési és gépi tanulásra épülő technológiák segítségével a kutatóknak sikerült az agy mélyéről érkező agyhullámokat is felfogniuk a BCI készülékekkel, amivel sokkal precízebben irányíthatták a kísérlethez használt robotkezet, mint korábban.

A Science Robotics tudományos folyóiratban megjelent tanulmány szerint a robotkezet eddig 68 egészséges, végtagokkal rendelkező emberrel tesztelték, a közeljövőben pedig élesben, klinikai kutatásokban is bevetik, közli a lap.

(forrás: 24.hu)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink