hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.
hirdetés

 

Academia Europaea Burgen-díjat kapott

A legelismertebb európai tudósokat tömörítő Academia Europaea Burgen-díját vehette át dr. Enyedi Balázs, az Élettani Intézet tudományos munkatársa a Magyar Tudományos Akadémián tartott rendezvény keretében.

Dr. Enyedi Balázs közel öt évig dolgozott posztdoktori ösztöndíjasként az Egyesült Államok egyik vezető onkológiai kutatóintézetében, a New York-i Memorial Sloan Kettering Cancer Centerben, ahol a sebzés, sebgyógyulás biológiájával foglalkozott. Eredményeit 2013-ban a Nature Cell Biology-ban, majd 2016-ban a Cell-ben publikálta. A fiatal kutató mintegy fél éve tért vissza az Élettani Intézetbe, ahol egy saját munkacsoport felállítását kezdte meg egyetemi és akadémiai támogatásból.

Mint elmondta: itthon is a sebzés és a sebgyógyulás folyamatát, a szöveti sérülés nyomán kialakuló gyulladásos választ, és ennek molekuláris mechanizmusait szeretné vizsgálni zebrahal-modellen. Számos nyitott kérdés van még azzal összefüggésben, hogy milyen folyamatok teszik lehetővé a szöveti sérülés során az immunrendszer aktiválódását, a sejtek miként kommunikálnak egymással ebben a folyamatban – emelte ki.

A díjjal kapcsolatban hangsúlyozta: nagy elismerést jelent számára és fontos megerősítést abban, hogy jó úton halad.

A Burgen-díjat az Academia Europaea alapító elnökéről, Sir Arnold Burgen professzorról nevezték el. Az ösztöndíjat olyan fiatal kutatók kaphatják meg, akik a bírálóbizottság szerint ígéretes jövő előtt állnak.

Az Academia Europaea 1988 óta létezik, és a kontinens kiemelkedő szaktekintélyeit tömöríti az összes tudományterületről. Rangját fémjelzi, hogy négyezer tagjuk közül több mint hetvenen nyerték el a Nobel-díjat.

(forrás: Semmelweis Egyetem)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink