hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.
hirdetés

 

A vörösbor egy újabb jó hatása: védi a szemet is

A szőlő – és ezáltal a vörösbor – és más gyümölcsök egyik alkotóeleme képes megvédeni a szemben található ereket a korral járó károsodástól – fedezték fel amerikai kutatók.

A rezveratrol néven ismert vegyület, amelynek már korábban is öregedésgátló, illetve rákellenes hatást tulajdonítottak, megakadályozza a hibás, illetve mutáns erek kialakulását – adták hírül a kutatók az American Journal of Pathology című szaklapban. Ez a jelenség összefügg a rák, valamint szív- és olyan szembetegségek kialakulásával, mint például a sárgatest időskori degenerációja (age-related macular degeneration, AMD).

Az eredmények segíthetnek többet megtudni a rezveratrol működésének módjáról – nyilatkozta a kutatást vezető Rajendra Apte, a St. Louis-i Washingtoni Orvoskar kutatója a Daily Telegraph internetes kiadása szerint. A kutatás ugyanis jól mutatja, hogy a természetben előforduló rezveratrol közvetlenül gátolhatja az abnormális erek kialakulását a szemen belül és kívül – utat nyitva ezzel új kezelési eljárások előtt.

A rezveratrolt számos növény termeli, hogy segítségével védekezzen a bakteriális és gombás fertőzések ellen. Különösen nagy mennyiségben található a szőlőszem héjában – ezáltal a vörösborban is –, valamint csekélyebb mennyiségben például az áfonyában és földimogyoróban.

A vörösbornak a közelmúltban számos, egészségre jótékony hatását fedezték fel. Mérsékelt fogyasztása csökkenti az infarktus veszélyét, és összefügg a szív- és érrendszeri megbetegedések ritkább előfordulásával is.

Ez az úgynevezett francia paradoxon. A franciáknál ugyanis annak ellenére, hogy sok vajat, sajtot és más, telített zsírsavban gazdag élelmiszert fogyasztanak, aránylag csekély a szív- és érrendszeri megbetegedések előfordulása. Ezt a jelenséget egyesek a vörösbor rendszeres fogyasztásának tulajdonítják.

(forrás: MTI)
Olvasói vélemény: 8,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink