hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.
hirdetés

 

Tudomány

A vakbélműtétek ötöde fölösleges

Az utólagos szövettani vizsgálat alapján a gyermekkori vakbélműtétek 10–20 százalékát nem kellene elvégezni. A műtét előtti diagnózis azonban korántsem egyszerű, ezért jelentős az az új biokémiai vizsgálati módszer, amellyel még az operáció előtt meg lehet mondani, az alhasi fájdalom oka valóban vakbélgyulladás-e.

A fürdőruhaszezonban nem maradhat titok, mennyien átestek már vakbélműtéten. Sokan gyermekként. A has alsó részén, jobb oldalt néhány centiméteres heg árulkodik róla. A közkeletű elnevezés helytelen, mert nem a vakbél, hanem a rajta elhelyezkedő úgynevezett féregnyúlvány (appendix) gyulladásáról (appendicitis) van szó. Bár a tüneteket, amik előterében az erős jobb alhasi fájdalom áll, mindenki ismerni véli, mégsem könnyű a diagnózis. Ha a féregnyúlvány nincs gyulladásban, és más baj okoz hasi fájdalmat, a műtét fölösleges. Más oldalról, ha a műtét késik vagy elmarad, az súlyos következménnyel, a gyulladt appendix kilyukadásával (perforációjával) jár.

Márpedig az appendicitis tünetei sokszor nem típusosak; alig jelentkezik fájdalom, vagy ha igen, nem jobb oldalt, nincs hányinger, hányás vagy hőemelkedés. Az is előfordul, hogy más betegség vagy egyszerű székrekedés okoz kínzó panaszt. A szokásos laboratóriumi vizsgálatok sem specifikusak, alig vannak az orvos segítségére. Például a fehérvérsejtek számának emelkedése minden gyulladásos hasi kórképben egyforma.

Alexis Kentsis, a Harvard Egyetem kutatója, egyszersmind a bostoni gyermekkorház orvosa egy gyermekgyógyásszal és egy biokémikussal karöltve appendicitis gyanúja miatt orvos elé került 67 gyermek vizeletében 57 kémiai anyagot vizsgált meg, vajon melyiknek a változása mutat rá leginkább a betegségre. A diagnózist a szokásos fizikális és laboratóriumi vizsgálatokkal, hasi computer tomográfiával (CT), és ultrahang segítségével állították fel. A biokémiai elemzők csak a vizeletet vizsgálták, a betegeket nem ismerték. Végül 25 gyerek került műtőasztalra. Utóbb a vizsgált anyagok közül egyedül egy glikoprotein, az LRG emelkedése bizonyult kórjelzőnek. Az LRG a neutrofil fehérvérsejtekből szabadul fel, és ami a legfontosabb, a jelenség appendicitisre hangsúlyosan jellemző.

Dr. Szenczi Tóth Károly, Népszabadság Online

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink