hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.
hirdetés

 

Tudomány

A túlsúly növeli a terhességi kockázatokat

Az anyai többletsúly önmagában is növeli az esélyt arra, hogy igen nagy baba szülessen – állapították meg amerikai kutatók.
A túl nagy babák világra jötte során a szülő nő és a gyerek kockázata is nagyobb. A túlsúly emeli a várandós nő kockázatát a terhességi toxémia (preeklampszia), egy potenciálisan halálos szövődmény kialakulására is.
 
Mint Boyd E. Metzger és kollégái a British Journal of Obstetrics and Gynecology című szaklapban megjelent tanulmányukban írták, a túlsúly és a terhességi szövődmények kapcsolata eddig is ismert volt, azt azonban nem tudták szétválasztani, hogy az esetekért mennyiben felelős önmagában a túlsúly, illetve a terhességi cukorbetegség. A jelen tanulmány a túlsúly hatását vizsgálta önmagában.
 
A statisztikai elemzés alapjául szolgáló vizsgálatban kilenc ország 15 orvosi központjában 23 316 nő egészségügyi adatait rögzítették. A kismamák mindannyian részt vettek egy glükózterhelési teszten, amely jelzi a terhességi cukorbetegségre való hajlamot, ezen túlmenően pedig magasságukat és testtömegüket is megmérték.
 
A leginkább elhízott, 42-nél nagyobb testtömegindexű nőknél háromszor nagyobb volt a kockázata a túl nagy újszülött világra jöttének, mint a legvékonyabb, 22,6-nél kisebb testtömegindexű nőknél. (A testtömegindex – BMI – a kilogrammban mért testtömeg és a méterben kifejezett magasság négyzetének hányadosa.) Az első csoportba tartozó nőknél kétszeres volt a császármetszés és 14-szeres a terhességi toxémia valószínűsége, ám a koraszülés kockázata csak fele akkora volt, mint a legkisebb testtömegindexű kismamákban.
 
MTI
 

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink