hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.
hirdetés

 

Egyspeciális fehérjecsoport működése lehet a kulcs

A szülés utáni depresszió lehetséges oka

A szülés utáni depresszió lehetséges magyarázatát adja Módy István, a Magyar Tudományos Akadémia külső tagja a Neuron című szakfolyóirat július 31-én megjelent számában.

Módy és munkatársa, Jamie Maguire a Los Angeles-i Kalifornia Egyetemen egérkísérletekben megállapították, hogy egy speciális fehérjecsoportnak, a GABA receptoroknak egyes agyi idegsejtek felszínén megváltozott működése okozhat szülés utáni depressziót, vagy pszichózist.
A megállapítás egyúttal terápiás beavatkozási lehetőséget is sugall a szerzők szerint. Létrehoztak egy állatmodellt is a rendellenesség és kezelési módjainak tanulmányozására, ami felgyorsíthatja a témával kapcsolatos kutatásokat.
A vizsgált GABA receptornak gátló szerepe van az idegrendszerben, tompítja a serkentő ingerületátvivő anyagok hatását. Egérkísérleteikben úgy találták a kutatók, hogy a GABA receptorok mennyisége csökken a terhesség alatt, majd a szülés után visszatér a terhességet megelőző szintre. A szülés után a neuroszteroidoknak nevezett hormonok szintje visszaáll az eredeti, terhesség előtti értékre, ezt kell követnie a receptorszám növekedésének, hogy a gátló hatás állandó legyen. Abban az esetben, ha nem áll vissza a receptorok száma, azaz a gátló hatás nem érvényesül megfelelő módon, olyan rendellenességek alakulnak ki, mint a szorongás és a depresszió.
Módy olyan genetikailag módosított egereket hozott létre, amelyekben hiányzik a GABA receptorok számának rugalmas változási képessége a hormonhatások ellensúlyozására. Ezeknél az egereknél a szülés utáni depresszióhoz hasonló viselkedést és az utódok túlélési arányának csökkenését tapasztalták.
A kutatók elképzelhetőnek tartják, hogy a nőknél szülés után, sőt menstruáció előtt hasonló okból, a GABA receptorok számának nem kellően rugalmas változása miatt jelentkeznek hangulati problémák, vagy komolyabb zavarok.
Amikor a túl kevés GABA receptorral rendelkező egereknek egy kémiai anyagot (gaboxadiol) adtak, - melyet egyébként alvászavarok kezelésére alkalmaznak - sikerült ellensúlyozni a káros hatásokat.


MTI

 

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink