hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.
hirdetés

 

A szervezet energiamérlegének ellenőrei

A Qubit szerint új megvilágításba kerültek a belek nyálkahártyájának felszínét alkotó egyrétegű hengerhámban található speciális immunsejtek.

Daria Esterházy, a Chicagói Egyetem immunológusa laboregerek emésztőrendszeri T-sejtjeit, az úgynevezett intraepitéliális limfocitáit (IEL) vizsgálta kutatótársával, Daniel Mucidával, a New York-i Rockefeller Egyetem immunológusával.

A vizsgálatban olyan genetikailag módosított egereket használtak, amelyekben csökkentették az IEL-sejtek számát a hámszövetben. Az ilyen egyedek anyagcseréje hihetetlenül felgyorsult – ahogy a kutatók fogalmaznak, a metabolizmusuk hiperaktív lett –, emellett a kontrollcsoportnál jóval nagyobb energiatartalmú táplálékra volt szükségük, hasnyálmirígyük is jóval több inzulint bocsátott ki. A szerzők úgy vélik, az immunsejteknek egyértelmű szerepe lehet a különféle kóros metablikus szindrómák, magyarán az olyan anyagcsere-betegségek kialakulásában, mint az obezitás, a cukorbetegség vagy az érszűkület. 

Esterházy és Mucida szerint az IEL-sejtek az egész szervezet energiamérlegének ellenőrzésében is kulcsszerepet játszhatnak, így nemcsak a további feltérképezésük volna indokolt, hanem az is, hogy a hámszöveti sejtek közötti egészséges arányuk rutinszerű felmérése bekerüljön az egészségügyi protokollba.

(forrás: Qubit)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink