hirdetés
2024. április. 23., kedd - Béla.
hirdetés

 

A szelén szerepe

Kétszáz évvel a felfedezése után német kutatók rájöttek, miért alapvetően fontos a szelén az emlősszervezet egészséges működéséhez. A szeléntartalmú enzimműködést bemutató tanulmány a Cell című szaklapban jelent meg.

A svéd Jöns Jacob Berzelius éppen 200 évvel ezelőtt fedezte fel a nyomelem szelént, és a holdistennő Szelené nyomán nevezte el. A napjainkban számos kémiai–ipari felhasználásban fontos nyomelem (pl. félvezető-gyártás) az emberi szervezet számára is alapvető fontosságú, és megtalálható az emlősök és számos baktérium sejtjeiben is. Most német fejlődésgenetikusok (Helmholtz Zentrum München) rájöttek arra, miért alapvető az egyik szeléntartalmú enzim működése az emlős szervezetben.

A német kutatók nyilatkozatuk szerint évek óta vizsgálnak egy nemrég felfedezett sejthalál-mechanizmust, a ferroptózis folyamatát, amiben fontos szerepet játszik egy szeléntartalmú enzim, a glutation-perixidáz 4 (GPX4). Az emberi szervezetben 25 különféle szeléntartalmú fehérje működik, a GPX4-ben a szelén a 21. helyen lévő aminosav, egy cisztein kénjét helyettesíti (szeleno-cisztein). Az enzim a vasfüggő programozott sejthalál (ferroptózis) folyamatában játszik szerepet.

Copyright: <a href='https://hu.123rf.com/profile_sashkin7'>sashkin7 / 123RF Stock fotó</a>

A GPX4 pontos szerepének megértése érdekében a kutatók olyan egérmodelleket hoztak létre, amelyekben módosították az enzim működését. Ha a szelént kénre cserélték, a módosított GPX4-gyel rendelkező egerek neurológiai problémák következtében három héten belül meghaltak. A kutatók ezt követően azonosítottak egy olyan neuronpopulációt, amelyek nem jöttek létre a szelént nem tartalmazó enzimmel rendelkező egerek agyában, majd kimutatták, hogy ezek a speciális interneuronok a posztnatális fejlődés során pusztulnak el a szelénhiányos egerekben.

Mint a kutatók kifejtik: a szelén-tartalmú GPX4 megvédi a speciális interneuronokat az oxidatív stressztől és a ferroptózistól. A vizsgálatvezető Marcus Conrad nyilatkozata szerint a munkacsoport a továbbiakban azt fogja vizsgálni, hogyan indul be a ferroptózis a sejtekben, és mi ennek a nemrég felfedezett sejthalál-féleségnek a szerepe a rák és a neurodegeneráció kialakulásában (Irina Ingold és munkatársai: Selenium Utilization by GPX4 Is Required to Prevent Hydroperoxide-Induced Ferroptosis; Cell).

Dr. Kazai Anita
a szerző cikkei

(forrás: MedicalOnline)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink