hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.
hirdetés

 

A sötét anyag hatalmas szálait fedezték fel az Univerzumban

Tízmillió távoli galaxis vizsgálata alapján a láthatatlan tömeg hatalmas hálója legalább egymilliárd fényéves távolságig terjed ki körülöttünk, ami megerősíti az Univerzum nagyléptékű szerkezetét leíró modelleket.

"A távoli Világegyetemből érkező ősi sugárzás elemzéséből kimutatható, hogy a sugárzás milyen tartományokon haladt keresztül, ennek segítségével pedig jobban megérthetjük a galaxisok és a sötét anyag viszonyát" – mondta Lance Miller professzor (Oxford University) az amerikai csillagászati társaság (American Astronomical Society) jelenleg zajló éves konferenciáján, ahol a láthatatlan tömeg eloszlásáról is új bejelentést tettek a kutatók.

Eszerint minden korábbinál nagyobb térrészben és részletesebben sikerült feltérképezni a láthatatlan tömeg eloszlását, Catherine Heymans (University of Edinburgh) és Ludovic Van Waerbeke (University of British Columbia) munkája révén. A kutatás alapján készült új térkép több mint egymilliárd fényév átmérőjű térrészen belül mutatja be a sötét anyag eloszlását.

A felméréshez a kanadai-francia-hawaii távcsövet (CFHT) használták a szakemberek. A műszer nagy látómezejű MegaCam nevű detektorával öt éven keresztül végeztek méréseket az égbolt négy különböző irányában. A 340 megapixel felbontású kamera az égbolt 1x1 fokos részét tudja vizsgálni, és a munka keretében több mint 10 millió távoli (többségében 6 milliárd fényévre lévő) galaxist tanulmányoztak. A kérdéses galaxisok sugárzása tehát akkor indult el felénk, amikor a Világegyetem még csak fele olyan idős volt, mint most.

A most közölt új eredmény szerint minden korábbinál nagyobb távolságig és pontosabb formában sikerült kimutatni, hogy a szuperhalmaz-szerkezet nagy méretskálán minden irányban megfigyelhető. A szuperhalmazok a Világegyetem ma ismert legnagyobb alakzatai, amelyekben a látható galaxisok és galaxishalmazok mellett a láthatatlan tömeg is koncentrálódik, és hatalmas fonalakat, buborékfelületeket alkot. A láthatatlan tömeg – gravitációja révén – meghatározza a számunkra látható, fénylő anyag eloszlását – írja az [origo].

A teljes anyag

Kereszturi Ákos
a szerző cikkei

(forrás: [origo])
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink