hirdetés
2024. április. 20., szombat - Tivadar.
hirdetés

 

A retina ereinek elváltozásai jelezhetik az Alzheimer-kór progresszióját

A Cedars-Sinai Medical Center kutatói az Alzheimer’s and Dementia folyóiratban arról számoltak be, hogy a szem, különösen a retina ereinek abnormalitásai komoly szerepet játszanak az Alzheimer-kór progressziójának követésében.

Ezek az elváltozások ugyanis az agyban bekövetkező folyamatokat követik le, ami egy új lehetőséget kínál a betegség korai diagnózisára.

A kutatók 24 Alzheimer-kóros beteg, 10 enyhe kognitív funkcióvesztést (MCF) mutató és 27 normál kognitív funkciójú személy retinájának ereit hasonlították össze. Az Alzheimer-kóros és az MCF betegeknél egyaránt megfigyelhető volt a vér-retina gát összeomlása – ez a szorosan egymás melletti sejtekből álló gát akadályozza meg, hogy káros anyagok kerülhessenek a retina szövetébe.

Az eredmények szerint a gát károsodása körülbelül 70%-os volt, amit már a betegség korai szakaszában is jól meg lehetett figyelni, már az enyhe kognitív funkcióvesztés szakaszában is kimutatható volt. A másik megfigyelés az amiloid béta fehérjék akkumulálódása, ami miatt a retina erei merevek lesznek, és a vér áramlása is nehezebbé válik. A kutatók szerint a retinavizsgálat fontos prediktív erővel bírhat a betegség felismerése során, és az sem kizárt, hogy a retinán további biomarkereket is azonosíthatnak a jövőben.

Forrás: Haoshen Shi et al, Retinal arterial Aβ 40 deposition is linked with tight junction loss and cerebral amyloid angiopathy in MCI and AD patients, Alzheimer's & Dementia (2023).

Pexels képe a Pixabay-en
Pexels képe a Pixabay-en

(forrás: MedicalOnline)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink