hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.
hirdetés

 

A rákkutatáshoz nyújt hátteret a világszínvonalú debreceni labor

A rákkutatásban is használható egyedülállóan modern műszerparkkal rendelkező labort mutattak be hétfőn a Debreceni Egyetemen. A csaknem egymilliárd forintból megújult sejtanalitikai szolgató labor Damjanovich Sándor, az egyetem egykori professzorának nevét viseli.

Az egyetem egykori professzora alapította 1969-ben a debreceni Biofizikai Intézetet, a hazai és nemzetközi biofizikai élet meghatározó alakja volt, aki számos úttörő sejtanalitikai technikát vezetett be – mondta Panyi György, a Biofizikai és Sejtbiológiai Intézet igazgatója a labort bemutató sajtótájékoztatón, augusztus 26-án.

Csernoch László tudományos rektorhelyettes úgy fogalmazott: a professzor meglátta azt, hogy a tudományos életben az előrelépés az élettudomány területén is akkor lesz igazán jelentős, ha olyan technikákat alkalmazunk, amelyek a modern kor legmagasabb színvonalán állnak. Európában sehol máshol nem áll rendelkezésre ilyen modern műszeregyüttes, amely a nemzetközi kutatások élvonalában álló mérésekre, vizsgálatokra teremt lehetőséget – hangsúlyozta az egyetem rektorhelyettese.

A Damjanovich Sándor Sejtanalitikai Szolgáltató Labor (DSZL) egyebek mellett a rákkutatáshoz nyújt hátteret, de a műszerek a gyulladásos betegségek vizsgálatát és a gyógyszerfejlesztést is segítik. Mátyus László, az Általános Orvostudományi Kar dékánja szerint magas színvonalú kutatás nélkül nem lehetséges magas színvonalú oktatás. A műszerpark elsősorban a posztgraduális oktatásban kap majd nagy szerepet, ugyanakkor a laborban alkalmazott modern eljárások az általános orvosképzés szempontjából is fontosak.

A labor küldetés az alapkutatás és innováció segítése az élettudományi kutatási területek széles skáláján. Hozzáférés biztosítunk az élvonalbeli kutatási infrastruktúrákhoz, mind egyetemi kutatók, mind vállalati partnerek, hazai és külföldi felhasználók számára – tájékoztatott Szöllősi János egyetemi tanár, az önálló menedzsmenttel rendelkező szolgáltató labor vezetője.

A DSZL európai szolgáltató laboratóriumként is működik, bekapcsolva a nemzetközi vérkeringésbe a Debreceni Egyetemet. A labor az európai képalkotó laboratóriumokat hálózatba szervező Euro-BioImaging konzorcium magyar egységének „zászlóshajója”. Ez a konzorcium a magyar kutatóknak lehetőséget nyújt arra, hogy más európai laborokban új technikákat tanuljanak, és arra is számítunk, hogy a hozzánk érkező szakemberek révén új kollaborációk alakulnak ki, új pályázati lehetőségeket hozva magukkal, tájékoztatott Vámosi György tudományos főmunkatárs.

A Damjanovich Sándor Sejtanalitikai Szolgáltató Labort a Magyar Biofizikai Társaság 27. Kongresszusához kapcsolódva nyitották meg.  Az augusztus 26-án kezdődött háromnapos szakmai találkozó a hazai biofizikusok egyik legjelentősebb eseménye. A Debreceni Egyetemen zajló kongresszuson több mint 150 résztvevő vitatja meg a tudományterület aktualitásait, közölte az egyetem.

(forrás: Debreceni Egyetem)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink