hirdetés
2024. április. 20., szombat - Tivadar.
hirdetés

 

A pszichopátia is lehet versenyelőny

Ha Hannibal Lecter a műtőasztalra koncentrált volna és nem arra a kívánságára, hogy megegye áldozatait, kiváló sebész lehetett volna – írja tudományos rovatában a Népszava.

Kevin Dutton oxfordi pszichológus és Andy McNab író, volt hivatásos katona esküsznek arra, hogy egy pszichopata, aki melletted ül az irodában, nagyobb karriert csinál, mint te. Közös könyvükben, amely a Jó pszichopata kézikönyve a sikerhez címet viseli (The Good Psychopath’s Guide to Success),  lényegében a pszichopatikus tulajdonságokat dicsérik, melyeket fel lehet használni a siker elérése érdekében.

Dutton McNab őrmesterbentalálta meg a tökéletes partnert  annak bizonyítására, hogy „nem minden pszichopata rossz”: McNab ugyanis sikeres volt az életben, pedig igen sok pszichopatikus tulajdonsággal rendelkezett: a könyörület hiánya, félelem és lelkifurdalás, erős önbizalom.

Mindezek olyan tulajdonságok, amelyeket Dutton tapasztalt más nehéz munkát végző embereknél is, mint a sebészek, menedzserek, ügyvédek, akiknek sikerült ezeket a tulajdonságokat pozitív módon beépíteni. A kutatás eredménye szerint: munkájukban kedveznek a pszichopatáknak az olyan képességek, mint koncentráltság, illetve a félelem és emberi empátia hiánya. A saját tevékenységre történő összpontosítás lényegében egyenlő a jó teljesítéssel: ha Hannibal Lecter a műtőasztalra koncentrált volna és nem arra a kívánságára, hogy megegye áldozatait, kiváló sebész lehetett volna – olvasható a nepszava.hu-n.

(forrás: Népszava Online)

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink