hirdetés
2024. április. 20., szombat - Tivadar.
hirdetés

 

A Parkinson-kór jövőbeli kezelése autoimmun betegségként

A La Jolla Immunológiai Intézet kutatói az NPJ Parkinson’s Disease folyóiratban közölt cikkükben arról számoltak be, hogy egy igen jellegzetes genetikai mintázatot találtak Parkinson-kóros betegek T-sejtjeiben, ami autoimmun kórképhez teszi hasonlatossá a betegséget.

A Parkinson-kór progressziója során az agyban található dopamintermelő neuronok elhalnak. Bár a tudósok még nem értik, hogy a sejthalál miért következik be, egy nyomot már találtak: a pusztulásra kárhoztatott neuronok alfa-szinuklein csomókat tartalmaznak.

A mostani vizsgálatban azt sikerült kimutatni, hogy a Parkinson-kóros betegekben olyan T-sejtek találhatók, amelyek célpontja a betegség korai szakaszában pontosan az alfa-szinuklein. A betegek memória T-sejtjein egy jól elkülöníthető mintázat található – ez azon gének tevékenységének következménye, amelyek a T-sejteket az alfa-szinuklein ellen hangolják, ezzel pedig gyulladást idéznek elő a szervezetben. Sikerült is azonosítani az egyik ilyen gént: ez az LRRK2, melynek neuronokban történő termelődése szokványos, de most először sikerült kimutatni expresszióját a T-sejtekben is.

A kutatók több ilyen gént is találtak, és ezeknek kikapcsolásával, vagy megfelelő antitestek alkalmazásával több lehetőség is kínálkozik a Parkinson-kór jövőbeni új terápiájának kifejlesztésére.

Forrás: Transcriptional analysis of peripheral memory T cells reveals Parkinson's disease-specific gene signatures, npj Parkinson's Disease (2022).

(forrás: MedicalOnline)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink