hirdetés
2024. április. 20., szombat - Tivadar.
hirdetés

 

A nőknél gyakoribbak a füstbe ment fogak

A menopauza után lévő, erős dohányos nőknél jóval nagyobb a kockázata a fogvesztésnek, mint azon társaiknál, akik sohasem cigarettáztak – írja az MTI.

A Journal of the American Dental Association című folyóiratban közölt tanulmány 1106 nő adatait elemezte, akik a Women's Health Initiative (WHI) elnevezésű nagyszabású amerikai vizsgálat részeként vettek részt benne. A Buffalo Egyetem (UB)  tanulmánya elsőként vizsgálta résztvevőinek teljes dohányzási történetét, lehetőséget teremtve ezzel a menopauza után lévő, dohányzó nők fogvesztésének hátterében álló okok felderítésére. A cigarettázást már régen összefüggésbe hozták a fogvesztéssel, ám a menopauza után lévő nőknél a jelenség sokkal súlyosabb, mint az azonos korú, dohányzó férfiaknál.

"Függetlenül a jobb szájhigiéniai gondoskodástól, mint a fogmosás és a fogselyem használata vagy a rendszeresebb fogorvosi látogatások, a menopauza után lévő nők általában nagyobb fogvesztést tapasztalnak, mint az azonos korú férfiak" - húzta alá a kutatásban részt vevő Xiaodan Mai, az egyetem hallgatója. Az elmúlt évtizedekhez képest bár ma már kevesebb felnőtt veszíti el fogait, a jelenség olyan problémák jele lehet, mint az agyi érkatasztrófa, a rák, az ízületi betegségek és a diabétesz - olvasható a ScienceDaily című ismeretterjesztő hírportálon.

Az eredmények szerint az erős dohányos nők - akik legalább 26 éven át napi egy doboz cigarettát szívtak el - majdnem kétszer nagyobb valószínűséggel számoltak be foghullásról és több mint hatszor nagyobb eséllyel vesztették el a fogaikat periodontális betegség miatt, mint azon társaik, akik sohasem gyújtottak rá. A résztvevők kérdőívben adtak számot dohányzásuk történetéről, átfogó szájvizsgálaton estek át, és beszámoltak minden egyes fogvesztésük okáról. Néhány esetben a páciensek fogorvosi kartonjait is áttekintették a szakemberek.

A tanulmány azt is kimutatta, hogy a dohányzás kevésbé fontos tényező a fogszuvasodás okozta fogvesztésben. "A periodontális betegség krónikus, gyulladásos állapot, amely összefüggésben lehet a rák kialakulásával" - mondta Mai. A szerzők hangsúlyozták, hogy a cigarettázás előmozdíthatja a periodontális betegségek kialakulását, és olyan tanulmányokat idéztek, amelyek azt sugallták, hogy a dohányfüstben lévő vegyi anyagok kedvezhetnek a nyál antioxidáló hatását gyengítő baktériumoknak. A nikotinról már korábban megállapították, hogy csökkenti a csontsűrűséget és a csontok ásványianyag-tartalmát, míg az ösztrogén hormonok szintje bizonyítottan alacsonyabb a dohányzó nőknél.

"A periodontális betegség okozta fogvesztés olyan gyakori jelenség a menopauza után lévő nőknél, amely súlyosan érinti a táplálékbevitelüket, külsejüket és egész életminőségüket" - húzta alá Xiaodan Mai.

(forrás: MTI)

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink